- Opt candidați luptă pentru fotoliul de preşedinte: trei de stânga și cinci de dreapta
- Opoziţia acuză puterea că pregăteşte fraudarea masivă a votului
- Anchetă Rise Moldova: Dodon este ajutat de „consultanți” din spionajul rusesc
Republica Moldova este o țară divizată care se confruntă cu o campanie electorală amară, pe fondul știrilor false, acuzațiilor de corupție și amestecului Rusiei în procesul politic. Asta scrie Euronews într-o analiză amplă pe tema alegerilor prezidențiale care au loc azi peste Prut.
Angela Grămadă, expert în securitate: „Pentru Republica Moldova aceste alegeri sunt destul de importante. Ca de fiecare dată, cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la vot ca să aleagă între est și vest, deși nu mi se pare corectă această miză. (..) Alegem între a rămâne cu aceeași conducere, care nu reușește să producă o schimbare calitativă în ceea ce privește reformele în Republica Moldova sau în ceea ce privește transformarea instituțiilor publice. Și de a avea un Guvern nou, cu o conducere nouă, care să fie preocupată într-adevăr de crearea unor beneficii pentru cetățeni.”
Angela Grămadă, expert în securitate: „Vorbim foarte mult astăzi despre securitate, mai ales că avem câteva incidente. Mă refer la votul transnistrienilor, care sunt cetățeni ai Republicii Moldova și cărora le este garantat dreptul la vot. Aici miza este destul de mare, miza este regională. De multe ori Moldova este un teren de a testa modele pentru a fi transportate în statele vecine. Aici vorbim de Ucraina, care așteaptă și este foarte atentă la modul în care se desfășoară acest scrutin.”
Angela Grămadă, expert în securitate: „La nivel decizional, la nivel de procese politice, Rusia controloează teritoriul dintre Nistru și Prut, pentru că avem de multe ori o coordonară la nivelul procesului decizional în Republica Moldova, mascat foarte eficient sub acest parteneriat strategic pe care îl tot promovează președintele în exercițiu. Vobim și despre implicarea Federației Ruse în diferite procese economice în Republica Moldova.”
Întrebată dacă crede că vor fi aceleași manifestații în Moldova ca cele din Belarus, Angela Grămadă a spus că Igor Dodon a menționat de multe ori în campania sa că nu își dorește un asemenea scenariu, pentru că, crede ea, nu va putea gestiona o asemenea situație. De asemenea, ea pune accentul pe diferențele din Dodon și Lukashenko, dar și pe cele dintre Republica Moldova și Belarus.