• România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană, la rata de vaccinare.
  • Autoritățile iau în calcul să interzică accesul celor nevaccinați în mall-uri.
  • Până acum, s-au vaccinat cu ambele doze aproape 4,8 milioane de români.

Valul patru al pandemiei bate la ușă, dar campania de vaccinare de la noi se mișcă tot mai greu. Nici 30% dintre români nu s-au vaccinat anti-Covid-19 până acum. Așadar, suntem departe de imunitatea colectivă, de 70%. În ciuda începutului promițător, campania de vaccinare s-a dovedit a fi un eșec, iar autoritățile nu au atins niciuna dintre țintele propuse.

Inițial, autoritățile spuneau că vom avea 5 milioane persoane vaccinate până la 1 iunie. Deși nu am atins această țintă, au venit cu o altă promisiune: 10 milioane de vaccinați, până în 1 august. Iată că suntem în data de 26 iulie și nici măcar nu am atins ținta propusă pentru 1 iunie. În condițiile în care, până acum, s-au vaccinat cu ambele doze aproape 4,8 milioane de români.

Cum se gândesc autoritățile să-i convingă pe oameni să se vaccineze?

Suntem la coada Uniunii Europene, cu mai puțin 25% dintre persoane vaccinate cu schema completă. Doar Bulgaria a vaccinat mai puțin decât noi, adică doar 13% dintre bulgari și-au făcut ambele doze. Cât despre țările care sunt în fruntea acestui clasament, Malta a vaccinat cel mai mult, urmată de de Danemarca și Belgia.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Autoritățile iau în calcul să interzică accesul persoanelor nevaccinate în mall-uri sau restaurante. Sunt măsuri inspirate de la alte țări, cum ar fi Franța și Italia. Grecia și Franța, de exemplu, au făcut vaccinarea obligatorie pentru personalul medical. Dar trebuie să spun că aceste măsuri au stârnit mai multe nemulțumiri și proteste.