• New York Times a făcut un top al celor care dezinformează pe Social Media.
  • New York Times arată că Dr. Joseph Mercola este campionul dezinformării despre COVID.
  • Dr. Joseph Mercola a avut, în 2017, și din online o cifră de afaceri de 100 milioane de dolari.
  • Medicul Mercola este osteopat și acum este anchetat disciplinar.
  • Dr. Adrian Marinescu: „Verificați credibilitatea sursei și nu citiți doar titlul”.
  • Paul Olteanu: „Luăm decizii emoțional, de aceea credem ușor fake news”.

O analiză New York Times arată cine e campionul deziformării despre vaccinarea împotriva COVID. Culmea, e chiar un doctor.

Joseph Mercola are 67 de ani și e osteopat. Mercola are 1,7 milioane urmăritori pe Facebook la pagina sa în limba engleză, 1 milion la cea în spaniolă, 300 de mii urmăritori pe Twitter și 400 de mii pe YouTube.

În postările sale, arată New York Times, fie a distribuit informații false, fie a oferit doar jumătăți de adevăr. Și s-au rostogolit ca focul.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Spre exemplu, o postare incorectă potrivit căreia vaccinul împotriva COVID e eficient în proporție de numai 40% s-a rostogolit de 220 de ori, în numai câteva ore. Asta s-a întâmplat și la noi.

Flavia Groșan, medicul din România care intră în aceeași categorie cu Joseph Mercola

Îți aduci aminte, sigur, de medicul Flavia Groșan. Susținea că bolnavii de COVID nu au nevoie de terapie cu Oxigen.

Și și-a găsit mulți susținători în mediul virtual. După ce camerele de gardă s-au umplut de oameni care i-au crezut spusele, Colegiul Medicilor Oradea a anchetat-o. Și a decis că e suficientă o admonestare verbală.

Adrian Marinescu: „Încercați să vedeți credibilitatea persoanei respective de-a lungul unei perioade de timp

Medicul Adrian Marinescu ne explică cât de ușor ne putem feri de informația falsă de pe net.

„Orice cetățean are posibilitatea de a filtra informațiile. Nu trebuie practic să fim de specialitate pentru a aprecia anumite articole. Încercați să vedeți credibilitatea persoanei respective de-a lungul unei perioade de timp, căutați eventualele interese pe care cineva le are, nu doar în domeniul medical. Și veți vedea că acel filtru pe care fiecare dintre noi îl face, chiar contează”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Poate te gândești că ție nu are cum să ți se întâmple. Pentru că ești vigilent, ești un om educat și informat. Te înșeli.

Paul Olteanu, specialist în neuroștiințe: „Creierul nostru evaluează dacă eu rezonez emoțional cu asta sau nu, nu dacă evalid sau nu, dacă s-a întâmplat asta sau nu”

Paul Olteanu, specialist în neuroștiințe, îți arată ce ușor te trădează chiar creierul tău.

„În 2002, Daniel Kaneman a luat premiul NOBEL pentru Economie, rezultatul cercetărilor lui fiind publicat într-o carte care se numește Gândirea rapidă, gândirea înceată, e multă cercetare acolo, demonstrând că toate deciziile noastre au o profundă bază emoțională.Suntem o mare de emoții cu o sclipire de raționalitate.

Care e relevanța acestei informații?

Că noi când vedem o informație, că e pe internet, că e la televizor, întâi evaluăm dacă rezonăm cu informația aceea. Creierul nostru evaluează dacă eu rezonez emoțional cu asta sau nu, nu dacă evalid sau nu, dacă s-a întâmplat asta sau nu”, a explicat Paul Olteanu.

Adrian Marinescu: „Verificarea din mai multe surse este importantă”

„E important să-mi dau seama că e sursa primară. Verificarea din mai multe surse”, a spus Adrian Marinescu.

O analiză a Centrului de luptă împotriva urii în on-line din Statele Unite arată că 12 persoane au produs 65% din conținutul fals despre vaccinurile împotriva COVID. Poate că nu e mult fake news pe net legat de imunizare, dar ajunge ușor la tine. Și e important să știi de unde te informezi.