• Canada a interzis anterior TikTok pe dispozitivele guvernamentale.
  • Accesul utilizatorilor canadieni la TikTok rămâne neafectat.
  • TikTok va contesta ordinul în instanță.
  • Ottawa a analizat planurile de extindere ale TikTok.

Canada a ordonat dizolvarea sediilor TikTok, companie deținută de chinezi, de pe teritoriul țării. Decizia a fost luata citând riscuri de securitate națională, dar Ministrul a adăugat că guvernul nu blochează accesul canadienilor la aplicație sau capacitatea acestora de a crea conținut, conform Reuters.

Motivele din spatele deciziei

Guvernul ia măsuri pentru a aborda riscurile specifice de securitate națională legate de operațiunile ByteDance Ltd în Canada prin înființarea TikTok Technology Canada Inc”, a declarat ministrul inovării, Francois-Philippe Champagne.

Ottawa a început anul trecut să analizeze planul TikTok de a investi și de a-și extinde activitatea în Canada. ByteDance este societatea mamă chineză a TikTok.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

În conformitate cu legislația canadiană, guvernul poate evalua riscurile potențiale pentru securitatea națională ale investițiilor străine, cum ar fi propunerea TikTok. Legea împiedică guvernul să dezvăluie detaliile unor astfel de investiții.

Decizia s-a bazat pe informațiile și dovezile colectate pe parcursul revizuirii și pe sfaturile comunității canadiene de securitate și informații și ale altor parteneri guvernamentali”, a adăugat Champagne.

TikTok a declarat că va contesta ordinul în instanță

Compania nu a întârziat să reacționeze, anunțând că va contesta ordinul în instanță.

„Închiderea birourilor TikTok din Canada și distrugerea a sute de locuri de muncă locale bine plătite nu este în interesul nimănui, iar ordinul de închidere de astăzi va face exact acest lucru”, a afirmat un purtător de cuvânt al TikTok într-o declarație.

Canada a interzis aplicația TikTok pe dispozitivele emise de guvern, afirmând că aceasta prezintă un nivel inacceptabil de risc pentru viața privată și securitate.

În luna mai, TikTok și ByteDance au dat în judecată o instanță federală din SUA, încercând să blocheze o lege semnată de președintele Joe Biden.

Legea, semnată de Biden la 24 aprilie, dă ByteDance termen până la 19 ianuarie să vândă TikTok sau să se confrunte cu o interdicție. Casa Albă a declarat că dorește ca proprietatea chineză să înceteze din motive de securitate națională, dar nu și o interdicție asupra TikTok.

Citește și