• Nivelul apei la Lacul Garda este atât de scăzut încât acum este posibil să se meargă pe jos până la o insulă din mijloc.
  • Franța, care se confruntă cu cea mai secetoasă perioadă de secetă din ultimii 60 de ani, ar putea introduce în curând restricții de apă.
  • Acum este mult mai greu să iei un taxi pe apă în Veneția deoarece unele dintre canalele sale au devenit prea puțin adânci.

Valul de căldură din timpul iernii, nivelul record de precipitații și lipsa surprinzătoare a zăpezii în Europa fac ca râurile, canalele și lacurile de pe întregul continent să ajungă la niveluri alarmant de scăzute, iar experții avertizează că s-ar putea repeta seceta severă de anul trecut.

Imaginile cu albia uscată a râurilor și lacurile micșorate sunt de obicei asociate cu căldura toridă a verii, nu cu iarna. Însă un început de an excepțional de cald și uscat afectează o parte a Europei, inclusiv centrul și sud-vestul Franței, nordul Spaniei și nordul Italiei.

Există îngrijorări cu privire la ceea ce ar putea însemna acest lucru pentru rezervele de apă. Situația apei în Europa a devenit foarte precară”, potrivit unui studiu publicat în ianuarie de cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Graz, Austria, care au folosit date din satelit pentru a analiza resursele de apă subterană din lume.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În urmă cu câțiva ani, nu mi-aș fi imaginat niciodată că apa va fi o problemă aici, în Europa”, a declarat Torsten Mayer-Gürr, unul dintre cercetători. Chiar avem probleme cu aprovizionarea cu apă aici – trebuie să ne gândim la acest lucru”.

Perioadă de secetă record în Franța

Franța, care se confruntă cu cea mai secetoasă perioadă de secetă din ultimii 60 de ani, ar putea introduce în curând restricții de apă. Țara a suferit o serie de 32 de zile consecutive fără precipitații semnificative între 21 ianuarie și 21 februarie”, a declarat Simon Mittelberger, climatolog la Météo-France, pentru CNN – cea mai lungă perioadă de când au început înregistrările în 1959.

Aceasta are un efect dăunător asupra râurilor și lacurilor din țară, a spus Mittelberger, precum și asupra solurilor țării. Solurile sunt mult mai uscate decât de obicei”, a spus el. Nivelurile actuale de umiditate a solului din Franța nu ar fi fost observate în mod normal până la jumătatea lunii aprilie.

În Italia, unele dintre cele mai renumite corpuri de apă ale țării se usucă

Nivelul apei la Lacul Garda este atât de scăzut încât acum este posibil să se meargă pe jos până la o insulă din mijloc, de-a lungul unei fâșii de albie expusă a lacului. În urmă cu câteva luni, această pasarelă nu exista.

De asemenea, acum este mult mai greu să iei un taxi pe apă în Veneția deoarece unele dintre canalele sale au devenit prea puțin adânci pentru a menține gondolele pe linia de plutire, în parte, din cauza lipsei de precipitații. Orașul care s-a temut mult timp de inundații se confruntă acum cu problema opusă.