Cancelarul german, dezgustat de remarca președintelui palestinian referitoare la cele „50 de holocausturi” comise de Israel împotriva palestinienilor

German Chancellor Olaf Scholz makes a statement after talks with European leaders and U.S. President Joe Biden, in Berlin, Tuesday, April 19, 2022. (Lisi Niesner/Pool via AP)

Cancelarul german, Olaf Scholz, s-a declarat, miercuri, „dezgustat de remarcile scandaloase” făcute de președintele palestinian Mahmoud Abbas la Berlin, care a acuzat Israelul de comiterea a „50 de Holocausturi” împotriva palestinienilor de-a lungul anilor, potrivit AFP.

Declarația cancelarului german Olaf Scholz, pe Twitter, a venit la o zi după ce Abbas a refuzat să condamne atacul mortal comis de militanții palestinieni asupra atleților israelieni la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972. În schimb, Abbas a replicat spunând că ar putea indica „50 de Holocausturi” comise de Israel.

Abbas, care se afla marți alături de Scholz, a fost întrebat dacă își va cere scuze în numele militanților palestinieni care au comis luarea de ostatici de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, în care au fost uciși 11 israelieni.

„Sunt dezgustat de remarcile scandaloase făcute de președintele palestinian Mahmoud Abbas”, a declarat Scholz. „Pentru noi, germanii în special, orice relativizare a singularității Holocaustului este intolerabilă și inacceptabilă. Condamn orice încercare de a nega crimele Holocaustului”.”

Abbas, care se afla marți alături de Scholz, a fost întrebat dacă își va cere scuze în numele militanților palestinieni care au comis luarea de ostatici de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, în care au fost uciși 11 israelieni.

Liderul palestinian nu a dat un răspuns direct, ci a vorbit, în schimb, despre situația cu care se confruntă palestinienii, acuzând Israelul că a comis „50 de masacre, 50 de Holocausturi” împotriva palestinienilor din 1947 încoace.

„Cererea noastră este de a spune: ajunge… Nu vreau mai mult decât pace. Vă rog să veniți la pace, să veniți la securitate, să construim încrederea între noi și voi”, a adăugat acesta.

Scholz a fost criticat atât în Germania, cât și în Israel, pentru că nu a respins imediat comentariile lui Abbas la conferința de presă pe care a susținut-o cu acesta, marți seară, la cancelarie.

„S-ar fi dorit ca intervenția (lui Scholz) să fie imediată”, a scris revista Spiegel.

Israelul denunță o „rușine morală”

În Israel, remarcile lui Abbas au atras o avalansă de condamnări din partea premierului Yair Lapid.

Faptul că Mahmoud Abbas a acuzat Israelul că a comis „50 de Holocausturi” în timp ce se afla pe pământ german nu este doar o rușine morală, ci și o minciună monstruoasă”, a scris Lapid pe Twitter.

„Șase milioane de evrei au fost uciși în Holocaust, inclusiv un milion și jumătate de copii evrei. Istoria nu îl va ierta niciodată”.

Biroul lui Abbas a emis, miercuri, o declarație în care a afirmat că „Holocaustul este cea mai odioasă crimă din istoria modernă a omenirii”.

Răspunsul președintelui palestinian „nu a fost menit să nege singularitatea Holocaustului care a avut loc în secolul trecut”, se arată într-o declarație publicată de agenția oficială palestiniană de știri Wafa, adăugând că el condamnă crima în masă „în cei mai puternici termeni”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a declarat, miercuri, în cadrul unui briefing cu presa, că șeful reprezentanței palestiniene din Berlin a fost convocat la cancelaria lui Scholz.

„Încercare de denaturare a istoriei”

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a calificat remarcile liderului palestinian drept „o încercare de a distorsiona și rescrie istoria”.

Premierul palestinian, Mohammad Shtayyeh, a declarat că președintele Abbas nu a negat „masacrele la care au fost supuși evreii în epoca Germaniei naziste. Dar el a spus lumii să nu piardă din vedere masacrele la care este supus poporul palestinian”, a declarat Shtayyeh.

Un supraviețuitor al Holocaustului și lider al comunității evreiești din regiunea Munchen, Charlotte Knobloch, a declarat, miercuri, că afirmațiile lui Abbas trebuie să fie întâmpinate cu mai mult decât o respingere verbală din partea lui Scholz.

„Politicienii germani trebuie să știe cine sunt partenerii lor din Autoritatea Palestiniană și să acționeze în consecință.”

Exit mobile version