• Scholz a precizat că sancțiunile UE nu se aplică gazului utilizat pentru alimentarea industriei, încălzirea locuințelor și generarea de electricitate.
  • La începutul acestui an, partenerul german Siemens Energy a trimis turbina în Canada pentru o revizie.
  • Turbina este acum depozitată la o instalație Siemens Energy din orașul Mulheim an der Ruhr, situat în vestul Germaniei.

Cancelarul german Olaf Scholz a inspectat o turbină mecanică aflată în centrul unei dispute privind gazele naturale și a declarat miercuri că nu există probleme cu această piesă, în afară de informațiile furnizate de compania de gaz controlată de stat din Rusia.

Gigantul energetic rus Gazprom a înjumătățit săptămâna trecută cantitatea de gaze naturale care circulă prin gazoductul Nord Stream 1 la 20% din capacitate, invocând întârzieri în ceea ce privește repararea și livrarea turbinei, dar Scholz a insistat că piesa necesară este gata să fie trimisă în Rusia în orice moment.

La începutul acestui an, partenerul german Siemens Energy a trimis turbina în Canada pentru o revizie. Guvernul german afirmă că piesa finalizată trebuia să fie instalată în septembrie și susține că Moscova folosește explicații tehnice înșelătoare într-o manevră politică și pentru a crește prețul gazelor. Turbina este acum depozitată la o instalație Siemens Energy din orașul Mulheim an der Ruhr, situat în vestul Germaniei.

Recomandări

SUA AJUTĂ GAZA
AJUTORUL ACORDAT UCRAINEI, ÎN IMPAS
CIOLACU ENUMERĂ NEVOILE EUROPEI
BIDEN CONFUNDĂ GAZA CU UCRAINA
DE CE A MURIT THOMAS KINGSTON
OLANDA ȘI UCRAINA AU ACORD BILATERAL

Acest lucru este perfect. Instalarea sa poate fi făcută imediat, a declarat Scholz în timp ce se afla în fața mașinăriei de mari dimensiuni. Este aici. Este gata de plecare. Și, apropo, în lumea în care trăim astăzi, este un lucru foarte simplu să o transportăm. Este doar o chestiune de a spune: Vă rog să o trimiteți.

Această turbină este utilizabilă oricând, a mai spus el. Nu există nimic care să stea în calea transportării ei mai departe în Rusia – în afară de faptul că destinatarii ruși trebuie să spună că doresc să aibă turbina și să dea informațiile necesare pentru transportul vamal în Rusia, a continuat cancelarul. Toate celelalte autorizații sunt acolo – asta este valabil pentru autorizația din Germania, autorizația din partea Uniunii Europene, din partea Regatului Unit, din partea Canadei. Nu există probleme.

Gazprom a declarat în repetate rânduri că a făcut presiuni asupra Siemens Energy pentru documente și clarificări și a declarat în urmă cu o săptămână că nu este mulțumită de documentele primite.

Reducerile repetate ale Gazprom la livrările de gaz au generat temeri că Rusia ar putea întrerupe livrările pentru a încerca să obțină o influență politică asupra Europei, care a impus sancțiuni de amploare împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina.