• La studiul pentru eficacitate au participat peste 2200 de adolescenţi.
  • Medicii de familie de la noi văd vaccinarea copiilor ca pe un demers necesar.
  • Medicul Sandra Alexiu îţi spune că vaccinul are o eficacitate mai mare la copii decât la adulţi.

FDA, administraţia americană a medicamentelor, a autorizat utilizarea vaccinului Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani.

„Eficacitatea este mai mare la copii decât la adulţi, cel puţin din studiile efectuate până acum, la nivel internaţional. Ar fi ideal să-l primească (n.r. vaccinul), imediat ce acest lucru va fi autorizat şi în Europa. FDA autorizează pentru SUA, dar la Agenţia Europeană a Medicamentului, de obicei, autorizarea durează puţin mai mult.”, a precizat Sanda Alexiu, președintele Asociației medicilor de familie București-Ilfov.

Copiii vor fi vaccinaţi doar dacă sunt de acord părinţii. La noi, coordonatorii campaniei de vaccinare nu iau în calcul organizarea unor centre separate pentru vaccinarea tinerilor. Infecţionistul Octavian Jurma spune că această etapă va fi una esenţială în campania de vaccinare.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„De fiecare data valurile au debutat dupa deschiderea scolilor, chiar dacă noi nu testăm în şcoli şi nu ştim care este rata de infectare ştim că acesti copii sunt vectori foarte eficienţi. Din punctul meu de vedere, eu am un băiat care are 12 ani şi îl voi vaccina imediat ce vaccinul va fi disponibil.”, a explicat medicul.

Valeriu Gheorghiţă este de părere că putem începe oricând campania de vaccinare, pentru că suntem pregătiţi. Recunoaşte însă că este nevoie de o campanie de informare pentru vaccinarea copiilor.

„Avem peste 20 de milioane de doze de la compania Pfizer deja contractate, care sunt livrabile până în septembrie, ceea ce ne asigură vaccinarea şi pentru această grupă de vârstă, nu trebuie să mai contractăm doze suplimnetare. Între 12 şi 15 ani vorbim de circa 800.000 de persoane eligibile, nu e un număr foarte mare, deci putem asigura practic 1,6 milioane de doze.”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Reacţiile adverse pentru copiii sunt aceleaşi ca şi în cazul adulţilor. Vorbim despre febră, durere în locul injectării, iritaţie, oboseală sau dureri de cap. Acestea apar mai des după a doua doză şi durează o zi sau două.