• Raed Arafat a spus că valul 4 al pandemiei va mai dura, iar când vom ajunge la un platou nu vom asista la o scădere rapidă.
  • Potrivit şefului DSU, la mijlocul săptămânii viitoare, miercuri sau joi, „ne vom da seama care sunt creşterile”.
  • Întrebat dacă valul 4 este ultimul, Raed Arafat a spus că nu se ştie.

Săptămâna viitoare aflăm dacă suntem pe platou în privinţa infectărilor cu SARS-CoV-2, dar nu avem garanţia că acesta este ultimul val al pandemiei de coronavirus, a spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat.

Raed Arafat a spus că valul 4 al pandemiei va mai dura, iar când vom ajunge la un platou nu vom asista la o scădere rapidă.

„O să începem să avem o scădere lentă după platou. Întrebarea este dacă am ajuns la platou, că în ultimele 2 – 3 zile am văzut că suntem. Eram la 18.000, acum suntem la 16 – 15.000. Oare cât ţine platoul ăsta? Dacă e platou, dacă nu ne trezim din nou cu o creştere. Şi dacă ţine platoul ăsta în următoarele zile, când începe să scadă şi cu ce viteză? Clar că măsurile cu masca, mai ales şi celelalte poate vor ajuta la o scădere mai rapidă, dar nici asta nu va fi una spectaculoasă, de pe o zi pe alta să scadă cu câte 1.000. S-ar putea să ne trezim că o ducem aşa până prin mijlocul lunii noiembrie, sfârşitul lunii noiembrie, să vedem că încă luptăm cu acest val până ajungem la o situaţie controlabilă. Depinde foarte mult de noi, din nou. (…) Cu cât se vaccinează mai mult, cu atât şansa să controlăm situaţia este mai bună şi şansa să prevenim alt val mai târziu, prin ianuarie – februarie, este mai mare”, a spus dr. Arafat, vineri seara, la Digi 24.

Recomandări

RADU MAZĂRE A FOST ELIBERAT CONDIȚIONAT
ZELENSKI MERGE LA MADRID
VARA ÎȘI INTRĂ ÎN DREPTURI
PREMIERĂ ÎN MEDICINĂ
CUM CREȘTEM PRODUCȚIA DE PORUMB
VIVIENNE RENUNȚĂ LA NUMELE DE FAMILIE

Potrivit şefului DSU, la mijlocul săptămânii viitoare, miercuri sau joi, „ne vom da seama care sunt creşterile”.

Întrebat dacă valul 4 este ultimul, Raed Arafat a spus că nu se ştie

Nu se ştie. Anglia este cu o variantă nouă dar se pare că încă nu au impactul pe sistemul sanitar pe care l-au avut în alte valuri, ceea ce este bine. Variantele noi pot să însemne inclusiv variante care să nu aibă vaccinul efectul scontat asupra lor. Dar la acest moment nu avem astfel de informaţii, însă cu astfel de pandemii, cu astfel de virus care poate să se schimbe şi să aibă mutaţii, cu cât situaţia este necontrolată, cu atât riscul de apariţie de mutaţii şi de variante noi este mai mare. Pentru asta trebuie pe plan mondial să se ajungă la o vaccinare într-un număr foarte mare. Pe plan mondial vaccinarea e mai mare ca în România. Vorbim pe plan mondial de 45% şi în România de 30 şi ceva la sută. Media europeană e mai mare e mai mare decât media mondială. Cu cât se vaccinează mai mulţi, cu atât apariţia de mutaţii este mai mică”, a mai spus Arafat.