• Medicul infecționist Adrian Marinescu a fost invitat, marți, în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”.
  • Adrian Marinescu: „Vaccinarea nu înseamnă că ajută 100%, că nu poți să transmiți, dar ce mă interesează este să nu fac o formă severă”.
  • Adrian Marinescu: „Din primăvară să zicem că vor fi ape albastre, dar nu va fi așa că pandemia se închide ca o ușă”.

Se va pierde, totuși, virusul SARS-CoV-2? „Se va pierde cu siguranță destul de curând. E cam ultimul val. Situația epidiomiologică din toamna asta și iarnă. Din primăvară să zicem că vor fi ape albastre, dar nu va fi așa că pandemia se închide ca o ușă. Se vor stinge”, a răspuns medicul Adrian Marinescu.

„Dacă nu ar fi strategia de vaccinare, cu măsurile preventive ar exista o altă strategie sau ar exista varianta suedeză? Dar și-au dat seama că trebuie să se vaccineze. Nu cred că e o strategie mai bună. Vaccinarea nu înseamnă că ajută 100%, că nu poți să transmiți, dar ce mă interesează este să nu fac o formă severă. Dacă reușesc prin vaccinare să salvez oameni, e o strategie bună.

Despre faptul că vaccinarea reduce spitalizarile cu 29%: „Cei care puteau să facă forme severe fac forme medii. Cei care au afecțiuni cronice ajung să se interneze pentru a fi monitorizați în ideea că vor dezvolta complicații”.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cum va fi valul 4, în opinia lui Adrian Marinescu? „Peste trei ani se va încheia pandemia cum vom spune, a fost o perioadă grea? Cred că va fi mai echilibrată că oamenii au trecut prin boală, s-au vaccinat, vor fi cazuri severe, dar va fi mai echilibrat.

Despre pericolul pe care îl reprezintă țânțarii în România: „Ușor vom trece la o climă tropicală, subtropicala. Pot transmite și malarie. În general, oamenii merg la Victor Babeș, sunt cazuri de import. E bine să nu ai și când pleci prin zone exotice. Malaria este o boală gravă, dar poți să o previi foarte bine. E un virus Malburg. E o alertă de la OMS, au găsit prin Guineea deocamdată un caz. Și și-au dat seama că virusul e de vreo 50 de ani, dacă e să se transmită va fi destul de rău, duce la deces. Nu se vor transmite doar să știm că există”.