• Medicul infecționist Adrian Marinescu a fost invitat, marți, în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”.
  • Adrian Marinescu: „Vaccinarea nu înseamnă că ajută 100%, că nu poți să transmiți, dar ce mă interesează este să nu fac o formă severă”.
  • Adrian Marinescu: „Din primăvară să zicem că vor fi ape albastre, dar nu va fi așa că pandemia se închide ca o ușă”.

Se va pierde, totuși, virusul SARS-CoV-2? „Se va pierde cu siguranță destul de curând. E cam ultimul val. Situația epidiomiologică din toamna asta și iarnă. Din primăvară să zicem că vor fi ape albastre, dar nu va fi așa că pandemia se închide ca o ușă. Se vor stinge”, a răspuns medicul Adrian Marinescu.

„Dacă nu ar fi strategia de vaccinare, cu măsurile preventive ar exista o altă strategie sau ar exista varianta suedeză? Dar și-au dat seama că trebuie să se vaccineze. Nu cred că e o strategie mai bună. Vaccinarea nu înseamnă că ajută 100%, că nu poți să transmiți, dar ce mă interesează este să nu fac o formă severă. Dacă reușesc prin vaccinare să salvez oameni, e o strategie bună.

Despre faptul că vaccinarea reduce spitalizarile cu 29%: „Cei care puteau să facă forme severe fac forme medii. Cei care au afecțiuni cronice ajung să se interneze pentru a fi monitorizați în ideea că vor dezvolta complicații”.

Recomandări

CIOLACU PROMITE SOLIDARITATE UCRAINEI
CE CALITĂȚI ARE BĂRBATUL IDEAL
UCRAINA REZISTĂ DE DOI ANI
FIICA LUI OBAMA ÎȘI SCHIMBĂ NUMELE
CORPUL LUI NAVALNÎI A FOST PREDAT FAMILIEI
DOI ANI DE RĂZBOI ÎN UCRAINA

Cum va fi valul 4, în opinia lui Adrian Marinescu? „Peste trei ani se va încheia pandemia cum vom spune, a fost o perioadă grea? Cred că va fi mai echilibrată că oamenii au trecut prin boală, s-au vaccinat, vor fi cazuri severe, dar va fi mai echilibrat.

Despre pericolul pe care îl reprezintă țânțarii în România: „Ușor vom trece la o climă tropicală, subtropicala. Pot transmite și malarie. În general, oamenii merg la Victor Babeș, sunt cazuri de import. E bine să nu ai și când pleci prin zone exotice. Malaria este o boală gravă, dar poți să o previi foarte bine. E un virus Malburg. E o alertă de la OMS, au găsit prin Guineea deocamdată un caz. Și și-au dat seama că virusul e de vreo 50 de ani, dacă e să se transmită va fi destul de rău, duce la deces. Nu se vor transmite doar să știm că există”.