Când va fi prelungită starea de alertă, cât va dura şi ce măsuri va conţine

Sursa foto: Profimedia
  • Ludovic Orban a vorbit duminică seara despre prelungirea stării de alertă, la B1 TV
  • Premierul a afirmat că Hotărârea de Guvern prin care va fi prelungită starea de alertă va fi elaborată luni sau marţi
  • Şeful Executivului a făcut şi precizări despre măsurile aferente următoarelor 30 de zile

Ludovic Orban a acordat, duminică seara, un interviu pentru B1 TV. Premierul a fost întrebat ce se va întâmpla în cazul în care PSD, majoritar în Parlament, votează împotriva prelungirii stării de alertă. Şeful Executivului a răspuns că asta „înseamnă că nu va mai fi stare de alertă”.

„Înseamnă că autorităţile vor rămâne fără instrumentele necesare pentru a determina respectarea regulilor de protejare a sănătăţii şi vieţii oamenilor. Asta se va întâmpla. Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile.”

Premierul a făcut precizări şi în ceea ce priveşte restricţiile care se vor menţine:”În general, cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise şi presupune prezenţa unui număr mare de persoane şi o durată de timp mare petrecută”. 

Sâmbătă, prezent la ceremonia de comemorare a victimelor Mineriadei din 1990, Ludovic Orban a declarat: „Am încredere că va exista o majoritate în Parlament care să înţeleagă nevoia prelungirii stării de alertă şi care să înţeleagă faptul că nu pot pune în pericol viaţa şi sănătatea românilor numai ca să să obţină câştiguri ieftine, de natură politico-electorală”.