• Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Atila, spune că vârful valului 4 va fi la mijlocul lunii octombrie.
  • Acesta e de părere că pe durata valului 4 se vor înregistra şi 20.000 de cazuri pe zi.
  • Problemele vin din cauza procentului de vaccinare de doar 33%.

„Din ceea ce spun specialiștii, vârful valului 4 va fi la mijlocul lunii octombrie sau puțin mai încolo. Pentru 15-20 octombrie se preconizează că se poată ajunge, din păcate, şi la 20.000 de cazuri”, a spus Cseke Attila, în cadrul unei emisiuni TV.

Acesta a anunțat că în zilele următoare două spitale vor fi transformate în unități COVID. Este vorba de spitalul Malaxa şi spitalul Sf. Ioan, care au mai fost spitale COVID anterior. Ministrul Sănătății adaugă că, dacă va fi necesar, şi alte unități vor fi transformate.

În ceea ce privește situația de la nivel național, Cseke Atila a declarat că a cerut DSP-urilor un plan de reducere treptată a activităților medicale non-COVID.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

De asemenea, în privința locurilor de la ATI destinate bolnavilor cu COVID, ministrul a precizat că maximul pe care l-a atins sistemul sanitar românesc a fost 1.612, dar că s-ar putea ca acest număr de paturi „să nu ajungă în acest val pandemic”.

El le-a transmis medicilor că nu vrea să audă de „patriotism local”, adică să nu refuze pacienți din alte județe.

Ministrul susţine că rata de acoperire vaccinală este de 33% vaccinare, în timp ce în alte ţări a ajuns la 70-80%, aşa se explică faptul că unele ţări au trecut valul 4 pandemic.