• Teoria spune că dacă 60-70% dintr-o populație are anticorpi Covid, atunci transmiterea virusului ar scădea treptat.
  • Ezitarea vaccinării, rolul copiilor în transmisie și apariția de noi variante Covid ar putea împiedica atingerea imunității de turmă turmei.
  • „Din păcate, suntem foarte departe de acea realitate la scară globală”, spun specialiștii.

La începutul pandemiei de coronavirus, în 2020, oamenii de știință și epidemiologii și-au pus sperațele în obținerea imunității de turmă, ca unică salvare. Această abordare ar permite ca virusul să se răspândească în societate și să provoace infecții, reușind, pe de cealaltă parte, să obțină un răspuns imun la cei care au trecut prin boală.

Potrivit acestei teorii, dacă suficient de mulți oameni ar avea acești anticorpi, în jurul unui procent de 60-70% din populație, atunci transmiterea virusului ar scădea treptat, iar cei care nu fuseseră încă infectați ar fi protejați de oportunitatea din ce în ce mai mică pe care virusul o avea de răspândit, potrivit CNBC.

Cu toate acstea, apariția tot mai multor modificări ale structurii virusului, sub forma unor mutații mult mai puternice care fac ca virusul să fie din ce în ce mai contagios, ar putea opri atingerea obiectivului imunității de turmă, arată specialiștii.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Epidemiologul Lauren Ancel Meyers, director al Consorțiului de Modelare Covid-19 al Universității din Texas, a descris imunitatea de turmă drept „ideea că, dacă vaccinăm suficienți oameni pe tot globul, virusul nu va avea unde să se răspândească, iar pandemia va dispărea complet.” 

„Din păcate, suntem foarte departe de acea realitate la scară globală”, a declarat ea pentru CNBC.

„Virusul continuă să se răspândească rapid pe multe continente, variantele mai contagioase care pot opri procesul atingerii imunității de turmă sunt în continuă dezvoltare și multe țări rămân cu mult în urmă față de SUA în implementarea vaccinurilor.”, a mai spus aceasta.