• Raed Arafat a anunțat când vor ajunge în România primele teste rapide
  • Primele 43.000 de teste vor ajunge în țară din fonduri extrabugetare

La sfârșitul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare vor ajunge la noi în țară primele teste rapide, îți promite Raed Arafat.

Cele 43.000 de teste vor ajunge în țară din fonduri extrabugetare, după o colaborare cu Crucea Roșie, apoi urmează să fie introdus stocul strategic, unde s-au prevăzut un milion de teste, a spus șeful DSU.

Raed Arafat a mai anunțat că a fost crescută capacitatea de ventilație în spitale.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

„Am început să creștem capacitatea, mai ales de ventilație, și în zonele unde sunt mai afectate. De exemplu, în București, ieri, am distribuit ventilatoare suplimentare la Pantelimon, Spitalul Universitar, Spitalul Floreasca. Mai mult decât atât, am amplasat deja două posturi medicale avansate care permit extinderea capacității de observație a pacienților la Pantelimon și la Spitalul Universitar. Deci astea sunt măsuri pe care putem să le replicăm și în alte zone dacă se cere, bineînțeles. Aici am acționat la cerere. Aducem mai multe pentru a le folosi pe linia de front mai ales în unitățile de primiri urgențe ne-ar ajuta să punem diagnosticul rapid pentru cazurile simptomatice și să le diferențiem chiar dacă unele ulterior vor trebui să fie confirmate și pe test PCR“, a spus Arafat.

Deocamdată, testele rapide vor fi folosite doar în spitale. Orban îl acuză pe directorul ASSMB că nu vrea să îl ajute. La opt luni de la începutul epidemiei de Covid, guvernul s-a hotărât, în sfârşit, să scoată la joc şi testele rapide. Au în plan să aducă 43.000 de teste antigen până la începutul săptămânii viitoare, urmate de încă un milion. Deocamdată, ele vor fi folosite doar pentru triajul suspecţilor de Covid-19, dar premierul vrea să extindă testarea.

Ludovic Orban, Premierul României: „Astea ar trebui să le folosim nu numai în UPU, ar trebui să le folosim în şcoli, grădiniţie, eventual în căminele de vârstnici sau în căminele pentru persoanele cu dizabilităţi”

De asemenea, avem mai multe centre de testare, cu o capacitate de 50 de mii de teste RT-PCR. Cu spitalele e mai greu, deocamdată, cel puţin în Bucureşti. Avem un spital de campanie în Pipera unde numai 100 din cele 500 de paturi sunt folosite. Iar Orban acuză Primăria Capitalei că i-a pus beţe în roate.