• Ludovic Orban a demisionat luni seara de la conducerea Guvernului
  • Președintele l-a înlocuit cu actualul ministru al Apărării, Nicolae Ciucă. El va fi premier interimar
  • Orban: Demisia mea vreau să arate limpede că nu mă cramponez de o funcție, nu pun condiții. Interesul României este deasupra interesului PNL și al meu personal

„Cântă cucul, bată-l vin, de răsuna Bucovina” – așa și-a început Ludovic Orban discursul susținut în fața liberalilor din Suceava. Parcă prevestea cumva finalul ce-l aștepta câțiva ani mai târziu. A plecat de la conducerea Guvernului după fix un an și o lună de mandat, subliniind că „nu se cramponează de funcția de premier”.

Fotoliul din fruntea Executivului nu a fost unul comod. Numit în funcție în noiembrie 2019, prin votul Parlamentului, nu mai târziu de 2 februarie 2020, cabinetul Orban a primit „sentința” aceluiași for: moțiunea de cenzură depusă de PSD a trecut cu 261 de voturi.

Totuși, Guvernul a fost condus în continuare de același Ludovic Orban, pentru că președintele Klaus Iohannis l-a desemnat tot pe el în fruntea Executivului.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Decizia a fost contestată de mulți, inclusiv de Curtea Constituțională care a spus negru pe alb că numirea sa din nou în această funcție încalcă Legea Fundamentală. Neavând încotro, numele lui Florin Cîțu a ajuns pe masa președintelui pentru a ocupa funcția de premier. Cu doar câteva ore înainte de votul Parlamentului, ministrul Finanțelor și-a depus mandatul.

Zarurile au fost aruncate, iar Orban a ajuns din nou, în ciuda unei demiteri, la butoanele Guvernului. Asul din mâneca a fost chiar epidemia de coronavirus. De voie, de nevoie, partidele l-au votat pe liderul PNL din nou la conducerea Executivului.

Ludovic Orban a fost cel care a gestionat criza sanitară provocată de pandemie. Criticile nu au lipsit niciun moment, nici din partea politicienilor din opoziție, nici din partea mediului de afaceri.