• Parlamentarii au pus lacătul pe ușa cantinei.
  • Puterea și Opoziția și-au dat mâna să ajute industria HoReCa.
  • Au renunțat la meniurile ieftine și acum comandă mâncare pe aplicații.
  • Aleșii și-au mărit norma de hrană de la 125 ron la 2.500 ron/lună.

Dacă ești patron de restaurant, nu trebuie să-ți faci speranțe! Bunăvoința parlamentarilor a fost doar o piesă a unui
Fake News și o idee de cum ar putea fi ajutate în ceasul al 12-lea restaurantele. Jurnalistul Dinu Popescu a explicat cum a gândit acest story fake.

„A fost o muncă de ecipă în spatele acestui subiect. Am pornit de la un subiect real, probleme reale ale antreprenorilor din HoReCa. Am corelat acest subiect de un altul care a stârnit indignare la începutul anului și anume prețurile foarte mici de la cantina parlamentarilor și a ieșit acest fake story care, ne-am gândit, le-am putea transforma în unul real”, a spus Dinu Popescu.

Știrea fake

Puterea și Opoziția au bătut palma. De astăzi vor să ajute cu adevărat industria restaurantelor.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Deputații și senatorii au pus lacătul pe ușa cantinei de la Parlament. Au decis de comun acord să renunțe la mâncarea ieftină și să comande de la restaurante.

Și-au instalat aplicații de food delivery și primesc mâncarea prin curier, direct în birourile parlamentare.

„Întotdeauna ideile parlamentarilor sunt geniale. Erau vreo 500 de parlamentari, aproape 500 și vreo 2000 de salariați. În momentul în care s-a închis cantina, evident că nici salariații nu mai pot mânca și sunt obligați să apeleze la cateringul extern. Nu puteam mânca pizza, nu puteam mânca aripioare de regulă, decât foarte rar, nu puteam mânca un kebap”, a spus Daniel Fenechiu, PNL.

„În acest moment în care sunt greu încercați, am decis să comandăm prin furnizori care se ocupă de așa ceva. Pentru a sprijini HoReCa”, a spus Lucian Romașcan, PSD.

La cantina Parlamentului, aleșii noștri aveau prețuri mai mici decât cele de la cantinele studenților

Prețul unei ciorbe varia între 2 și 5 lei, iar pentru un file de șalău senatorii și deputații scoteau din buzunarul sacoului 5 lei.

De când au închis cantina, plătesc mai mult pentru fiecare masă, dar nu din banii lor. Și-au mărit norma de hrană.
De la 125 de lei, cât era vechea normă de hrană, parlamentarii primesc acum 2.500 de lei în fiecare lună, să le ajungă pentru mesele mai scumpe.

Patronii de restaurante sunt fericiți. La fel și livratorii, care au o intrare special amenajată la Parlament

„De când au început să comande parlamentarii, pentru noi este o gură de oxigen. Avem foarte multe comenzi în jur 16-20 de meniuri pe zi”, a spus Mihaela Leșan, chef în restaurant.

„Ce facem cu acei colegi atehnici, care nu știu să folosească aplicațiile și să comande mâncare? Nu e normal să fie lăsați să rabde de foame”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Decizia de închidere a cantinei parlamentului l-a nemulțumit pe premierul României.

Din cauza restricțiilor, industria horeca a pierdut 80% din cifra de afaceri și mulți antreprenori au ajuns în pragul falimentului. Acum speră că inițiativa parlamentarilor îi va readuce pe linia de plutire.

Știrea reală

  • HORECA a suferit pierderi uriașe în pandemie
  • Numeroase firme au dat faliment
  • Patronii încă așteaptă ajutor de la Guvern

Cantina parlamentului s-a închis doar de 1 aprilie. A fost un fake news și o idee de cum ar putea fi sprijinită industria restaurantelor. Dacă cei peste 400 de parlamentari și-ar comanda mâncarea prin food delivery, poate că mulți antreprenori ar evita falimentul. Propunerea a rămas la nivel de glumă. Doar doi parlamentari au apreciat ideea a renunța la meniul de la palat, unde o friptură de vită costă 6 lei. Prin comparație, aceeași friptură costă cel puțin 30 de lei la restaurant.

„Nimeni nu cred că poate să minimalizeze importanța HoReCa în economia națională a unei țări. Cu siguranță ce s-a întâmplat până în momentul de față a fost insuficient pentru ca industria să poată să reziste. Știm, n-are rost să negăm, că sunt mulți actori din piața HoReCa care, datorită dificultăților, au trebuit să închid ușile, au trebuit să disponibilieze”, a spus Daniel Fenechiu.

„Au întârziat foarte mult guvernanții cu banii către zonele afectate, ar trebui să fie plătiți repede, prompt și la nivelul solicitărilor. Nu există în acest moment studii care să spună că HoReCa este între primele locuri unde se momlipsesc oamenii”, susține Lucian Romașcanu.

Ionuț este ospătar la un restaurant din București. De când a început pandemia, salariul i-a scăzut. Sunt mulți ca el care se tem că la un moment dat nu vor mai avea unde să lucreze.

„Să se uite în jur, stânga-dreapta să vadă. Oameni care vor să muncească și n-au unde, mai ales în domeniul HoReCa care e căzut maxim în jos. Încasările sunt foarte scăzute, cred că un procentaj dacă nu mai mult de jumate. A fost o adaptare foarte grea. Foarte multe controale, foarte multe restricții. E foarte greu și pentru noi cu ospătari și pentru dânșii ca patroni”, spune Ionuț.

Industria HoReCa a pierdut în 2020 peste 80% din cifra de afaceri, dar și jumătate din angajați.