Cantine la scara blocului, proiectul guvernanților pentru a ajuta HoReCa. Bucătarii de fine dining au trecut de la stridii la fasole cu cârnați

UPDATE

Laura Albu a regizat toată povestea asta.

Laura Albu: „Nu mai este o surpriză că pandemia a lovit din plin industria ospitalității. Așa că am vrut să văd cum ar fi primită o astfel de idee. Și Radu, chef-ul pe care l-ai văzut ieri, a intrat în jocul meu și a fost curios să vadă reacția tuturor la o astfel de inițiativă. Radu știe cel mai bine ce înseamnă fine dining. Dar, constrâns de criză, și-a transformat
în pandemie restaurantul în cantină. Nu mai servește stridii și foie gras. Acum face gogoși și ciorbă de fasole.”

Radu, patron și chef fine dining: „Am ieșit în stradă, gătim în stradă, sub formă de protest culinar. Toată bucătăria noastră pe care o vedeți în spate s-a transformat într-o bucătărie de cantină, de cazarmă militară. Am ajuns să servim mâncare tradițional românească. Este foarte greu, pierderile ajung undeva la 10,11, 12 mii de euro pe lună. Nu îmi doresc neapărat ca statul să ne ajute. Îmi doresc ca statul să nu ne încurce.”

În numai un an, industria ospitalității a suferit pierderi de 5 miliarde de euro. Nici până acum nu au primit antreprenorii acel procent de 25% din cifra de afaceri, ajutor promis de stat.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Vrei să mergi la restaurant? Mai ai de așteptat, până trece pandemia. Însă, ca să nu mai gătești mereu acasă și ca să le dai de muncă și bucătarilor, statul transformă restaurantele în cantine.

Nici nu trebuie să te mai deplasezi, pentru că vei avea cantina chiar în scara blocului.

Radu, care până acum a gătit doar pentru restaurante fine dining, a trecut de la stridii, la gogoși și fasole cu cârnați.

Spune că e mai bine așa, decât să rămână fără venit. Și uite-așa, a ajuns să-și folosească studiile făcute la Milano pentru a găti mâncare de duzină.

„Am fost forțați să gătim în stradă, mâncare de cantină. O experiență cu totul și cu totul inedită. Această tranziție aduce beneficii financiare, de supraviețuire, cât și emoționale”, spune Radu, patron și chef fine dining.

Toți bucătarii de fine dining vor lucra cot la cot cu cei de la shaormerii. Așa vei avea zilnic, la parterul blocului și ciorbă, și felul doi. Mâncarea este făcută exclusiv cu produse autohtone. Exporturile și importurile sunt oprite până la noi ordine.

Momentan, autoritățile vor să vadă dacă există cerere și au de gând să deschidă mai multe cantine începând de luna viitoare.

„Ieri… nu am putut sta de vorbă cu nimeni. Am avut emoții, am avut și multă treabă”, a spus Alexandru, chef fine dining.

Exit mobile version