• În București, rata de incidență a cazurilor de coronavirus a scăzut sub 3 la mia de locuitori
  • În aceste condiții, Capitala iese din scenariul roșu
  • Restaurantele, cafenelele sau cinematografele se pot redeschide la 30% din capacitate

Vești bune pentru bucureșteni. Rata de incidență a cazurilor raportate la mia de locuitori este de 2,98, vineri la ora 10, potrivit DSP București. Potrivit hotărârilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), o astfel de incidență se încadrează în scenariul galben.

Astfel, Capitala iese din scenariul roșu, iar acest lucru aduce relaxarea mai multor măsuri restrictive anti-Covid-19. Mai exact, restaurantele, cafenelele, cinematografele și sălile de jocuri pot funcționa la 30% din capacitate.

Alin Stoica: Începem cu deschiderea la interior de luni, cel mai probabil

„O parte din măsuri au fost luate deja și anume toți comercianții sunt deschiși acum. După ce incidența a scăzut sub 3 vom aștepta cele 48 de ore să se confirme trendul descendent. Dacă se confirmă trendul, începem scenariul cu deschiderea la interior de luni, cel mai probabil, dacă condițiile rămân cele vorbite“, a anunțat Alin Stoica, prefectul Capitalei, într-o intervenție la Aleph News.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

„În momentul în care scade incidența sub 3, vom aștepta 48 de ore până când vom lua o decizie privind relaxarea restricțiilor“, spunea prefectul Capitalei, joi, după ce rata de incidență din București a scăzut sub 3,5 la mia de locuitori.

Adrian Marinescu: Este foarte bine că facem pași către o situație mai echilibrată

Medicul Adrian Marinescu a fost întrebat dacă vaccinarea sau măsurile de restricție au dus la scăderea incidenței: „Cred că amândouă. Vă aduceți aminte, în urmă cu o lună când vorbeam era o prognoză legată de trendul descendent și ne gândeam că după acest interval de timp lucrurile se vor așeza. Este foarte bine că facem pași către o situație mai echilibrată și ne aduce aminte că toată Europa își dorește să vină cu o vară cât mai liniștită. Să reușim să ne facem concediile cu prudență. Avem diverse activități pe care le dorim, dar sunt mai mulți factori implicați. Și nu mă refer la toate variantele virale“.