• Serviciile de urgență au folosit echipamente specializate, inclusiv detectoare de radiații, în timpul căutărilor.
  • Capsula a fost găsită atunci când un vehicul dotat cu echipament specializat, care se deplasa cu 70 km/h, a detectat radiații.
  • Un echipament portabil de detectare a fost apoi folosit pentru a localiza capsula.

Autoritățile din Australia spun că au găsit o capsulă radioactivă minusculă care a dispărut săptămâna trecută. Serviciile de urgență au găsit literalmente acul în carul cu fân”, au declarat autoritățile din Australia de Vest.

O căutare de amploare a fost declanșată atunci când obiectul a fost pierdut în timp ce era transportat pe un traseu de 1.400 km prin acest stat. Gigantul minier Rio Tinto și-a cerut scuze pentru pierderea dispozitivului, care ar fi putut reprezenta un pericol grav dacă ar fi fost manipulat.

Capsula – care are un diametru de 6 mm și o lungime de 8 mm – conține o cantitate mică de cesiu-137, care ar putea provoca leziuni ale pielii, arsuri sau boală de radiații. Serviciile de urgență au folosit echipamente specializate, inclusiv detectoare de radiații, în timpul vânătorii.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
VIN ALEGERILE, CUM VOTEAZĂ TINERII?

Anunțând descoperirea miercuri, serviciile de urgență ale statului au adus un omagiu muncii în echipă între agenții în fața unor obstacole aparent insurmontabile”. Capsula a fost găsită atunci când un vehicul dotat cu echipament specializat, care se deplasa cu 70 km/h, a detectat radiații, au declarat oficialii.

Un echipament portabil de detectare a fost apoi folosit pentru a localiza capsula, care a fost găsită la aproximativ 2 metri de marginea drumului, au adăugat aceștia. Armata verifica capsula, iar joi aceasta urma să fie dusă la o instalație securizată din orașul Perth.

Dispozitivul face parte dintr-un aparat de măsurare a densității, care era utilizat la mina Gudai-Darri a companiei Rio Tinto din regiunea îndepărtată Kimberley din Australia de Vest. Compania promisese anterior că va lansa o anchetă cu privire la cele întâmplate.

Expunerea la cantități infime de metal este ca și cum am primi 10 raze X într-o oră, ca să ne punem în context, și… cantitatea de radiații naturale pe care am primi-o într-un an, doar plimbându-ne”, a declarat la începutul acestei săptămâni Andrew Robertson, șeful responsabil cu sănătatea din Australia de Vest.