- Localitățile din jurul Bucureștiului sunt în carantină
- O mare pare a locuitorilor din Ilfov lucrează în București
- Orban recunoaște că mulți nu stau în Ilfov în timpul zilei
- Premierul Orban locuiește în Dobroiești, Ilfov
- Orban a intrat în București cu legitimație
Carantina bate la ușa bucureștenilor – să vedem și cine-i răspunde. Locuitorii Capitalei au rămas singurii care n-au nevoie de declarație pe timpul zilei într-o mare de localități roșii – practic cartierele satelit ale Bucureștiului. De acolo a venit și premierul Orban la muncă astăzi.
Advertisment
Localitățile din jurul Capitalei au dus județul Ilfov pe locul 2 în clasamentul ratei de infectare, după Sibiu. Vorbim practic despre localități care înconjoară capitala din toate direcțiile și care trimit zilnic zeci, poate sute de mii de oameni la muncă în oraș. Bragadiru se remarcă prin cea mai mare rată de infectare. E urmată de Mogoșoaia, Berceni și de comuna în care locuiește premierul Orban, Dobroești – tot peste 11 la mie.
Oficial, cifrele arată rate de infectare între 3 la mie, la Copăceni, și peste 11 la mie, în cele deja menționate. În realitate, nimeni nu poate spune exact, pentru că zeci de mii de oameni migrează zilnic între Ilfov și București – sau invers – pentru a merge la serviciu! Ceea ce face imposibil de stablit o rată exactă.
Și dacă am pomenit de premierul Orban, el vine dintr-o localitate cu peste 11 la mie. A intrat astăzi în capitală cu legitimația. Premierul a fost întrebat dacă această carantinare a localităților din jurul Bucureștiului nu se traduce printr-o carantină mascată a capitalei.
Reporter: Cum vă explicați că toate comunele din jurul Bucureștiului sunt carantinate. Practic, formează un inel în jurul Bucureștiului și reiese că Bucureștiul este carantinat.
Recomandări
Ludovic Orban: „Așa au propus cei de la DSP, pe baza metodologiei INSP. Înseamnă că trebuiau carantinate“.
Reporter: Problema este în aceste comune sau totuși în București?
Ludovic Orban: „În anchetele epidemiologice trebuie trasă concluzia. E adevărat că o parte importantă dintre cei care locuiesc în aceste localități își petrec ziua în București. Trebuie identificat locul de infectare în măsura în care este posibil.“
Primul efect al carantinării comunelor-satelit ale capitalei a fost aglomerarea traficului și apariția nervilor șoferilor. Dacă va scădea rata de infectare rămâne de văzut.
Premierul Orban a ținut să menționeză că indiferent dacă pe 6 decembrie vor mai fi în carantină sau nu, oamenii vor putea merge la vot fără declarație.
Partenerii noștri