• Carantinarea persoanelor doar pe baza unui test PCR tocmai a devenit ilegală în Portugalia.
  • Curtea de Apel de la Lisabona a stabilit acest lucru în cazul unor turiști germani, pe care autoritățile sanitare i-au băgat în izolare.
  • Decizia instanței a fost interpretată la început ca o anulare a carantinei generale, dar nu este deloc așa.

Carantinarea persoanelor doar pe baza unui test PCR tocmai a devenit ilegală în Portugalia.

Motivul invocat de Curtea de Apel

Felix Damian, corespondentul Aleph News la Madrid: „Instanța portugheză a stabilit că privarea de libertate a celor 4 turisti germani nu a fost legală. Grupul a fost izolat în luna august după ce unul dintre minori a fost depistat pozitiv la un test PCR. Turiștii au contestat imediat izolarea, iar Curtea de Apel de la Lisabona a venit de curând cu decizia potrivit căreia acest test nu este concludent pentru a stabili cu certitudine infectarea unei persoane și conferă cu atât mai puțin autorităților sanitare puterea legală de a izola cetățenii cu forța”.

Lockdown-ul în Portugalia

Felix Damian: „Acest caz nu va opri lockdownul în Portugalia – mai degrabă se înăsprește. Sentința se referă strict la situația celor 4 germani și nu contestă prerogativele constituționale ale executivului de la Lisabona. Mai mult, premierul Antonio Costa are de gând să interzică deplasările în cursul următoarelor minivacanțe ca să evite producerea focarelor înainte de Crăciun. Portugalia a raportat 62 de morți și 6400 de cazuri de coronavirus, în special în nordul țării”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Consecințele acestei sentințe

Felix Damian: „Este greu de stabilit dacă schimbă ceva, dar argumentele Instanței sunt cât se poate de logice. Testul PCR nu este infailibil decât dacă este realizat de multe ori, iar autoritățile sanitare nu au puterea de a trimite oameni în izolare forțată. Situația poate fi reglementată legal desigur prin implicarea forțelor de ordine, dar în acest moment este greu de spus în ce situație se află cei care sunt amendați pentru încălcarea carantinei în Portugalia, în timp ce testele PCR sunt referința de bază pentru impunerea tuturor restricțiilor și pentru stabilirea numărului de bolnavi din Europa”.