- Peste 200 de mii de oameni au murit în urma cutremurelor în Europa.
- Cel mai devastator seism a avut loc în 1908 în strâmtoarea Messina.
- Cutremurul din 4 martie 1977 a ucisd 1500 de oameni în România.
România este una dintre ţările cu cel mai mare pericol seismic din Europa. O arată statistica ultimelor cutremure de pe continent din ultimul secol.
Advertisment
Felix Damian, editor corespondent Aleph News, îți spune cât de vulnerabilă este Europa la cutremure și care sunt țările cu cele mai multe dezastre.
„Europa nu este ferită de aceste dezastre naturale și continentul nostru suferă anual mii de cutremure. Doar câteva dintre ele însă, ajung să provoace daune infrastructurii şi vieţii umane.
Recomandări
Potrivit The Irish Examiner – care a făcut un raport împreună cu Serviciul seismologic elveţian şi universitatea publică ETH Zurich – Turcia conduce în grupul țărilor cu ce mai mare pericol seismic.
În aceeasi categorie se află însă și Grecia, Albania, Italia şi România. Pericolul producerii de cutremure este prezent apoi și în alte țări europene. Este vorba de Austria, Belgia, Franţa, Germania, Islanda, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Spania şi Elveţia.
Cele mai devastatoare cutremure care au afectat Europa în ultima sută de ani
Dezastrele provocate de cutremurele din ultimul secol au provocat 200 de mii de morți și pagube uriașe de 250 de miliarde de euro.
Pe 28 decembrie 1908, cel mai distructiv cutremur din istoria Europei a lovit strâmtoarea Messina din sudul Italiei, nivelând oraşele Messina din Sicilia şi Reggio di Calabria.
Cutremurul şi tsunami-ul provocat de acesta au ucis aproximativ 100.000 de oameni. Seismul, care a înregistrat o magnitudine estimată de 7,5 pe scara Richter, a provocat un tsunami devastator cu valuri de 12 metri, care a cuprins oraşele de pe coastă. Cele două mari oraşe de pe ambele părţi ale strâmtorii Messina – Messina şi Reggio di Calabria – au fost distruse în proporţie de 90%.
În 1693, 60.000 de oameni au fost ucişi în sudul Siciliei de un seism puternic.
Pe 17 august 1999 în Derince, Turcia, un cutremur a provocat peste 17.100 de morţi. Și la doar câteva luni, pe 12 noiembrie 1999, una dintre replici a zguduit din nou Turcia. De data aceasta, epicentrul cutremurului a fost la aproximativ 100 de kilometri est de cutremurul din august. Un cutremur cu magnitudinea 7,2 a provocat pagube considerabile în oraşul turc Düzce şi a provocat între 850 şi 900 de morţi.
Din acest tablou nu putem să omitem infamul cutremur de pe 4 martie 1977 care a lovit România. Seismul, care a durat numai 56 de secunde, a reuşit să curme vieţile a peste 1.500 de oameni, 1.400 dintre aceste victime fiind înregistrate numai în Bucureşti. Ca intensitate, cel mai mare cutremur înregistrat în România a avut loc în 1802, având o magnitudine între 7,9 şi 8,2 pe Richter.
Cu toate acestea, numai 4 victime au fost înregistrate, fapt datorat, desigur, şi clădirilor mult mai mici de la acea vreme. ”
Partenerii noștri