• Plasticul poate ajunge în organism prin apă, aer și mâncare.
  • Emisiile de gaze amenință obiectivul de limitare a creșterii temperaturii sub 1,5 grade Celsius.
  • În România, Dunărea transportă în medie 48,5 T de microplastic, 48 T de macroplastic.

Te-ai întrebat vreodată ce legătură există între temperaturile caniculare și plasticul aruncat necorespunzător? Plasticul îngropat şi nedirecţionat către reciclare va ajunge să se descompună în microplastic şi macroplastic la un moment dat. Mai departe, plasticul poate ajunge şi în organism prin ceea ce mâncăm, prin apă şi aer. Şi unele incendii de vegetaţie pot porni de la astfel de deşeuri.

Care sunt provocările pe care le întâmpinăm în România în gestionarea deșeurilor de plastic?

„Un exemplu foarte bun de reciclare îl reprezintă sistemul de garanție – returnare care a început să facă curățenie prin toate stațiunile de la mare. Dacă în anii precedenți vedeam munți de PET-uri pe litoral, acum situația arată altfel.

Acest sistem de garanție – returnare se rezumă la un număr mic de ambalaje de plastic. Foarte multe ambalaje și materiale de plastic ajung să nu fie reciclate și să fie aruncate în diferite locuri. Cea mai mare problemă pe care o are România este consumul prin apă a microplasticelor”, a declarat Octavian Berceanu, specialist în politici publice de mediu, pentru Aleph News.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Citește și