• Metrorex a solicitat eliberarea spațiilor comerciale din stațiile de metrou.
  • 75% din venituri merg la sindicatul condus de Ion Rădoi.
  • Contractul dintre Metrorex și Sindomed a expirat în 2018.
  • Sindicaliștii amenință că nu vor opri greva.

Știi care este miza scandalului dintre Metrorex și sindicaliști? Contractul de închiriere al spațiilor comerciale de la metrou. Expirat în 2018, contractul prevede că 75 la sută din chirii merg către Sindomet Servcom SRL, firmă deținută de Sindicatul Liber Metrou, al cărui lider este fostul parlamentar PSD, Ion Rădoi.

Șeful Metrorex a solicitat eliberarea de urgență a spațiilor comerciale. El spune că spațiile nu au avizul ISU și pun în pericol siguranța călătorilor. În replică, Ion Rădoi anunță că se află în proces cu Metrorex. „Nu pot da oamenii afară cu buldozerul”, spune el.

Victor Mușatu, Secretar General Asociația Comercianților de la Metrou: „Întotdeauna comerciații au plătit chirie celui care administrează spațiile, Sindomet-ului. Sindomet-ul a încasat toți banii. Există o ordonanță președințială care nouă ne dă posibilitatea să funcționăm pe toată perioada procesului. În ce bază vin ei cu această decizie de evacuare, nu vi se pare că este o intimidare?”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Ion Rădoi este liderul Sindicatului Liber Metrou de peste 15 ani. Firma lui încasează și 53 la sută din veniturile obținute pentru afișele publicitare de la metrou. Sindicatul condus de el a paralizat de mai multe ori transportul subteran.
Ultima grevă a avut loc în 2018. Și atunci, Metrorex cerea eliberarea spațiilor comerciale controlate de Rădoi.
Curentul electric a fost oprit în toate magazinele de la metrou. În cele din urmă, instanța a cerut reluarea furnizării de electricitate până la o decizie definitivă în privința spațiilor. Iar firma Sindomet a continuat să încaseze banii din chirii. În 2019, a avut un profit de peste 6 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe. Angajații controlați de Rădoi spun că le cer scuze călătorilor, dar vor continua protestul.