- Antony Blinken a explicat situația dintre Israel și Liban.
- Israel Katz a declarat că va veni în curând o decizie privind un război total cu Hezbollah.
- Hezbollah a arătat că poate ataca Israelul pe o perioadă îndelungată la un cost relativ scăzut.
Antony Blinken a explicat situația dintre Israel și Liban când a vorbit marți la Washington, scrie The Guardian. În ciuda retoricii în creștere rapidă și a ciocnirilor de-a lungul graniței Israel-Liban, secretarul de stat american a insistat: „Nu cred că niciunul dintre potențialii beligeranți își dorește de fapt să vadă un război sau un conflict răspândit. Nu cred că Israelul o face. Nu cred că Hezbollah o face. Libanul cu siguranță nu, pentru că ar suferi cel mai mult. Nu cred că Iranul o face. Și totuși vedem un potențial în această direcție.”
Săptămâna aceasta, Ministrul de Externe israelian, Israel Katz, a declarat că va veni în curând o decizie privind un război total cu Hezbollah, iar generalii au spus că planurile lor pentru o ofensivă în Liban au fost aprobate. Hezbollah a publicat imagini cu drone cu site-uri israeliene, inclusiv infrastructura cheie din Haifa, iar liderul său, Sayyed Hassan Nasrallah, a avertizat în legătură cu un război „fără reguli sau plafoane”.
Ultimele opt luni au arătat că părțile își calibrează faptele. Și totuși pericolul unui război pe scară largă a crescut. Blinken a identificat riscul ca fiind o greșeală de calcul. Pericolul mai profund poate fi impulsul generat de ciocnirile care au escaladat încet, dar constant, fiecare parte ajungând să vadă războiul ca fiind inevitabil. Din 7 octombrie israelienii au declarat că nu mai pot continua să trăiască la granița cu Hezbollah . De atunci, Hezbollah a arătat că poate ataca Israelul pe o perioadă îndelungată la un cost relativ scăzut. Din partea Hezbollah, reținerea îi poate oferi Israelului mai mult timp pentru a pregăti un atac.
Zeci de mii de oameni au fugit deja din casele lor din Liban și Israel; zeci au fost uciși, pe lângă sutele de luptători Hezbollah. Se pare că Israelul a spus că plănuiește un atac fulger. Israelul nu a reușit să atingă obiectivele declarate de Benjamin Netanyahu în Gaza – eliminarea Hamas și întoarcerea ostaticilor. În opt luni au fost peste 37.000 de morți raportați, după ce și-a înfruntat un inamic mult mai puțin experimentat și mai puțin înarmat. Israelul s-ar confrunta cu un război pe două fronturi (fără a lua în calcul atacurile Houthi din Marea Roșie), cu trupele Forțelor de Apărare Israelului care au petrecut luni de zile pentru a lupta în Gaza. Diferențele de opinii dintre Premierul israelian și armată este din ce în ce mai publică: în această săptămână, purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a spus fără rost că „Hamas este un concept” și nu poate fi distrus, adăugând: „Eșalonul politic trebuie să găsească o alternativă”.
Încheierea războiului din Gaza poate oferi o rampă de ieșire în nord. Fiecare parte are un motiv pentru a evita escaladarea ulterioară. Statutul lui Hezbollah este sporit de situația actuală și Iranul nu dorește să risipească un element de descurajare împotriva unui atac asupra instalațiilor sale nucleare. Libanul este deja în genunchi. Un conflict pe scară largă ar fi un risc existențial pentru Israel într-un mod în care invazia Gaza nu a fost, SUA avertizând că apărarea antirachetă din nord ar putea fi copleșită. Netanyahu nu ascultă de administrația Biden. Și-a spart liniile roșii și a făcut tot posibilul să se lupte cu el săptămâna aceasta.