• Guvernul a decis domeniile în care se pot emite ordonanțe în perioada vacanței parlamentare
  • Ordonanțele nu pot face obiectul domeniilor legilor organice

Guvernul a decis domeniile în care se pot emite ordonanțe în perioada vacanței parlamentare. Astăzi a fost adoptat proiectul de lege privind emiterea ordonanțelor în perioada vacanței parlamentare.

Voturile au fost 155 pentru, 21 împotrivă și 90 de abțineri.

Proiectul de lege stabileşte următoarele domenii de reglementare pentru care se solicită abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare: finanţe şi economie, dezvoltare, lucrări publice şi administraţie, afaceri interne, transporturi şi infrastructură, sănătate, agricultură şi dezvoltare rurală, mediu, ape şi păduri, cultură, tineret şi sport, fonduri europene.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Această lege de abilitare stabilește exact domeniile în care corpul executiv poate adopta ordonanțe, dar ele nu pot să facă obiectul domeniilor legilor organice. Totuși, ordonanțele de urgență au acces și la aceste domenii, impedimentul fiind legile de natură constituțională. Statul român este în mijlocul unui paradox începând cu mijlocul anilor ’90: Guvernul legiferează mai mult decât „unica autoritate legiuitoare a țării”.