• Voluntarii la testare explică ce reacții au avut.
  • Reacțiile adverse au fost mai complicate după a doua doză de vaccin.
  • Reacțiile adverse vin repede și trec la fel de repede.
  • Andrew Rubin: „Te simţi rapid mai bine, ca şi cum ai apăsa pe un buton.”

Ca să ajungem la imunizarea în masă, 70 la sută din oameni trebuie să fie vaccinaţi. Miliarde de doze de vaccin vor fi disponibile anul viitor şi, pe lângă provocarea logistică a unor campanii mari de vaccinare, este şi cea de comunicare.

Mărturiile voluntarilor

Am strâns câteva mărturii ale celor care au participat la campaniile de testare. Andrew Rubin a participat la testarea vaccinului încă din luna iunie. Nu s-a speriat când a început să facă febră, din contră, a fost bucuros că nu a făcut un placebo.

Reacţiile au fost mai dure. Mi-a luat 48 de ore, în loc de 24 de ore, febra a fost mai mare, am fost mai obosit. Ce a fost mai ciudat la acest răspuns imun pe care l-am avut este că se termină brusc, te simţi rapid mai bine, ca şi cum ai apăsa pe un buton.”, a explicat Andrew Rubin.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Reacții adverse mai severe după a doua doză de vaccin

Susan Froelich a fost voluntar pentru testarea vaccinului produs de compania Moderna. A făcut prima doză de vaccin în august şi nu a simţit altceva decât durerea injecţiei. După a doua doză, şi în cazul ei, lucrurile au fost puţin mai complicate.

Cam la 12 ore după ce am primit rapelul, era 2.30 dimineaţa şi m-am trezit cu o durere oribilă de stomac şi de cap. Am avut dureri cam patru ore, când s-a trezit soţul meu şi s-a dus să îmi ia Naproxen şi de îndată ce l-am luat, toate simptomele au trecut.”, a spus Susan Froelich, voluntar la testarea vaccinului Moderna.

O adolescentă de 16 ani spune cum s-a simțit după vaccin

Cu toate acestea, vaccinul nu a fost încă testat pe copii mai mici de 12 ani. Medicii spun că răspunsul lor imunitar este mai puternic şi de aceea nu i-au înrolat în studii. Melanie are 16 ani şi a făcut parte dintr-un grup de adolescenţi americani pe care a fost testat vaccinul Pfizer/BioNTech.

„Am făcut prima doză acum câteva săptămâni şi apoi a doua în decembrie, dar nu am simţit mai mult decât o durere a braţului, după un vaccin antigripal. Nu am fost obosită, nu m-a durut capul.”, a explicat Melanie, voluntar la testarea vaccinului Moderna.

Monitorizare permanentă, după vaccinare

Toţi cei care au participat la testarea vaccinurilor sunt verificaţi periodic, pentru a le fi monitorizate posibilele afecte adverse. Abia la doi ani de la vaccinare medicii vor putea trage o concluzie pentru efectele pe termen lung.

Vaccinul de la Pfizer aduce și o altă provocare: una logistică.
Trebuie transportat la o temperatură foarte scăzută, minus 75 de grade Celsius. E necesară o cantitate uriașă de gheață uriașă ca el să fie transportat în siguranță. Ulterior, poate fi ținut câteva zile la temperaturi mai prietenoase.