• Deși în sondaje Joe Biden se află în fața lui Donald Trump, experiența alegerilor din 2016, când analiștii electorali se așteptau la o victorie a lui Clinton, ne arată că și pe ultima sută de metri pot exista surprize.
  • Dacă Trump ar avea o atitudine mai moderată la viitoarea dezbatere prezidențială, ar putea corecta impresia formată la dezbaterea anterioară.
  • În favoarea lui Trump ar mai putea fi votul prin corespondență, pe care republicanii promit deja că îl vor contesta, precum și o stângăcie a lui Biden.

Sondajele recente sugerează că Joe Biden are un avans semnificativ și constant față de Donald Trump în cursa prezidențială din acest an. Analiștii electorali estimează acum șansele de câștig ale lui Biden la mai mult de 80%, informează BBC.

Într-un moment similar de acum patru ani, și Hillary Clinton se estima că va avea șanse foarte mari să câștige, dar cursa electorală s-a încheiat altfel decât s-a presupus.

Iată cinci motive pentru care istoria s-ar putea repeta cu o altă victorie a lui Trump:

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?

O altă surpriză în octombrie

Acum patru ani, cu doar 11 zile înainte de alegeri, directorul FBI anunța că agenția sa a redeschis o investigație asupra utilizării de către Clinton a unui server privat de e-mail în perioada în care aceasta era secretar de stat. Într-o săptămână, soarta alegerilor a fost pecetluită, Trump ieșind învingător. Un eveniment politic seismic similar cu aproape două săptămâni înainte de închiderea urnelor în 2020, l-ar putea propulsa pe Trump din nou spre victorie.

Până acum, cel puțin, marile surprize din această lună – dezvăluirea declarațiilor sale fiscale și spitalizarea sa cu Covid-19 – au fost unele nefavorabile pentru Trump.

Un articol din New York Post despre un laptop misterios care conține un e-mail ce l-ar putea lega pe Joe Biden de încercările fiului său, Hunter Biden, de a face lobby pentru o companie ucraineană de gaze, a fost considerat de unii conservatori drept un astfel de cutremur de campanie – dar proveniența discutabilă și lipsa de specificitate a acestei știri nu o fac să fie o descoperire prea decisivă, care să influențeze alegătorii.

Trump a promis însă că vor urma și altele. Fie va fi vorba de niște dovezi ale unor erori din perioada în care Biden a fost vicepreședinte, fie campania va lua curând o altă turnură, total neprevăzută și șocantă.

Datele sondajelor pot fi înșelătoare

Practic, de când Biden a obținut nominalizarea Partidului Democrat la prezidențiale, sondajele naționale i-au dat un avans constant față de Trump. După cum au demonstrat însă și alegerile din 2016, sondajele pot fi înșelătoare.

Mulți americani intenționează să voteze pentru prima dată prin poștă. Republicanii promit deja de pe acum că vor contesta agresiv buletinele de vot prin corespondență pentru a preveni ceea ce spun că ar putea constitui un potențial de fraudă pe scară largă.

O răsturnare de situație la dezbateri

Sondajele arată că stilul agresiv al lui Trump, obișnuit să întrerupă interlocutorul, nu place alegătoarelor din suburbii, care reprezintă un procent demografic semnificativ în această campanie. Trump va mai avea o șansă în acest sens la dezbaterea de joia viitoare.

Dacă Trump va avea o atitudine mai calmă, care cadrează mai mult cu imaginea unui președinte, iar Biden își va pierde controlul sau va face vreo gafă dramatică, balanța cursei s-ar putea înclina în favoarea lui Trump.

O schimbare din partea unor state

Deși sondajele arată un avantaj pentru Biden, există suficiente state în care Trump este în față sau în marja de eroare și care l-ar putea ajuta să câștige.

Există chiar și scenarii în care cei doi candidați obțin fiecare câte 269 de voturi, o egalitate care va fi decisă de delegațiile statului în Camera Reprezentanților, unde majoritatea ar fi probabil de partea lui Trump.

O stângăcie a lui Biden

Biden a avut până acum o campanie remarcabil de disciplinată. Un candidat ca Biden, cunoscut a fi predispus la gafe, a reușit să stea în mare parte departe de lumina reflectoarelor și să evite situațiile în care ceea ce ar fi spus l-ar fi pus într-o postură dificilă. O expunere mai mare l-ar expune însă unui risc mai mare de a spune sau de a face ceva care ar putea să îl coste multe voturi.

Coaliția electorală a lui Biden este un amestec de moderați din zonele suburbane, republicani dezamăgiți, democrați tradiționali din clasa muncitoare, minorități etnice și liberali. Toți aceștia reprezintă o mulțime de interese diferite și contradictorii, care ar putea fi foarte ușor lezate în cazul unei greșeli a candidatului democrat.