• Camera Reprezentanților din statul american Carolina de Sud a adoptat miercuri un proiect de lege care să permită continuarea pedepsei cu moartea
  • Cel mai probabil, moartea prin electrocutare va fi o modalitate prin care deținutul își va executa sentința
  • Deținutul, condamnat la moarte, poate să aleagă injectarea letală doar dacă sunt disponibile medicamentele necesare
  • Carolina de Sud este al patrulea stat american care va relua, în mod legal, pedeapsa cu moartea

Modificarea legii din Carolina de Sud vine în condițiile în care statele americane au întâmpinat dificultăți privind condamnarea la moarte prin injectarea letală – o metodă preferată în SUA, transmite CNN.com.

Obstacolele în a găsi medicamentele necesare pentru administrarea injecțiilor letale a întrerupt executarea pedepsei cu moartea în mai multe state americane, inclusiv în Carolina de Sud, care nu a mai avut astfel de pedepse din anul 2011.

Dacă până în prezent un deținut avea dreptul de a alege condamnarea la moarte prin injecție letală, negăsindu-se medicamentul necesar, de acum statul Carolina de Sud poate să continue cu executarea pedepsei prin electrocutare datorită modificării proiectului de lege.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Proiectul de lege schimbă metoda implicită de execuție în electrocutare dacă nu se pot face injecții letale. Aceasta din urmă va rămâne o opțiune doar dacă medicamentele sunt disponibile.

Guvernatorul Carolinei de Sud, Henry McMaster, a declarat miercuri că intenționează să semneze proiectul de lege dacă va trece de legislatura de stat.

„Suntem cu un pas mai aproape de a oferi familiilor victimelor dreptatea, garantată de lege. Voi semna această legislație imediat ce va ajunge pe biroul meu”, a precizat guvernatorul statului american.

Parlamentarii americani au adoptat proiectul de lege cu 66 de voturi pentru și 43 împotrivă

Opozanții au deplâns noua metodă de executare, precum și pedeapsa cu moartea în general. 

„Suntem în anul 2021. Ar trebui să trecem de la aceste forme barbare de pedeapsă care sunt mai mult medievale decât moderne. Astăzi, statul nostru a făcut un pas înapoi și mi-e rușine”, a declarat liderul democrat al Camerei Reprezentanților, Todd Rutherford.

Dacă va fi semnat proiectul de lege, Carolina de Sud ar deveni cel de-al patrulea stat american care va permite deținuților executarea pedepsei cu moartea, alăturându-se Oklahoma, Mississippi și Utah.