• Nemo a vorbit deschis despre modul în care EBU trebuie să „rezolve” problemele din cadrul concursului.
  • „În Elveția, nu există nicio intrare pentru al treilea gen. Și cred că acest lucru este absolut inacceptabil”.
  • Elveția a câștigat Eurovisionul cu un număr impresionant de 591 de puncte, urmată îndeaproape de Croația cu 547 de puncte.

Elvețianul Nemo Mettler, prima persoană non-binară care a câștigat concursul Eurovision, a făcut apel la țara sa de origine să recunoască un al treilea gen, conform The Independent.

După ce a triumfat cu piesa „The Code” în finala concursului, sâmbăta trecută (11 mai), Nemo a vorbit deschis despre modul în care Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) trebuie să „rezolve” problemele din cadrul concursului.

Muzicianul, în vârstă de 24 de ani, a cerut acum o schimbare în țara lor de origine, solicitând ca autoritățile elvețiene să permită denumirile non-binare pe documentele oficiale.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„În Elveția, nu există nicio intrare pentru al treilea gen. Și cred că acest lucru este absolut inacceptabil”, a declarat Nemo reporterilor după ce a fost încoronat câștigător, relatează The Guardian. „Trebuie să schimbăm asta”.

„Trebuie să avem reprezentare și în politica noastră”, a spus Nemo, care a precizat că au în plan să se întâlnească cu Ministrul pentru a discuta despre drepturile persoanelor non-binare. „Este foarte important ca oamenii să se simtă văzuți”. Un purtător de cuvânt al lui Jans a confirmat că cei doi au aranjat o întâlnire.

Guvernul elvețian a respins anterior apelurile de a introduce o a treia opțiune de gen pe documentele sale oficiale, argumentând că modelul binar de gen continuă să fie „puternic ancorat” în societatea sa. Între timp, voci din cadrul Partidului Liberal-Verde din țară au susținut apelurile recente ale lui Nemo, cerând guvernului să se îndepărteze de reprezentările sale binare ale genului.

Mai multe țări includ a treia clasificare de gen pe documentele oficiale, inclusiv Australia, care permite persoanelor să opteze între feminin, masculin și nedeterminat pe pașapoarte, și Germania, care permite persoanelor să se înregistreze ca fiind de gen „divers”. În Regatul Unit, genurile non-binare nu sunt recunoscute din punct de vedere legal.

Comentariile lui Nemo au fost făcute după ce concursul din acest an a fost umbrit de controversele legate de includerea Israelului în cadrul EBU, în contextul în care această țară se află în tabăra militară din Gaza, ceea ce a dus la demonstrații pro-Palestina în fața arenei din Malmö, Suedia. În timpul concursului, în sală s-au auzit huiduieli în momentul în care Eden Golan, concurenta israeliană, a urcat pe scenă.

Cu doar câteva ore înainte de începerea finalei, Joost Klein, din Olanda, a fost descalificat din concurs în urma unui incident în culise.

Nemo, care și-a rupt accidental trofeul după ce a fost încoronat câștigător, a continuat: „Trofeul poate fi reparat – poate că și Eurovisionul are nevoie să fie reparat un pic, din când în când.”

Nemo a făcut apel la „mai multă compasiune” și „empatie” și a spus că victoria lor a fost dedicată „oamenilor care îndrăznesc să fie ei înșiși și oamenilor care au nevoie să fie auziți și înțeleși”. De asemenea, câștigătorul a susținut reporterilor că membrilor publicului li s-a spus că nu li s-a permis să aducă steaguri non-binare, o mișcare pe care Nemo a catalogat-o drept „incredibilă”.

Elveția a câștigat Eurovisionul cu un număr impresionant de 591 de puncte, urmată îndeaproape de Croația cu 547 de puncte.

Pe primele cinci locuri s-au clasat Ucraina (453 de puncte), Franța (445 de puncte) și Israel, care a primit 12 puncte din votul publicului din Marea Britanie și a primit 375 de puncte în total.

Olly Alexander, concurentul din Marea Britanie, a terminat pe locul 18, din 25, și a primit doar 46 de puncte pentru piesa „Dizzy”, dintre care niciunul nu a provenit din votul publicului TV.

Citește și