Cât va investi Ministerul Sănătății în achiziția de medicamete pentru tratarea Covid

Teanc cu bani pe o masă Foto: Profimedia
  • 30 de milioane de lei vor fi alocate pentru suplimentarea achiziţionării tichetelor de masă pentru persoanele vaccinate cu schemă completă, în timp ce 152,5 milioane de lei vor fi asigurate pentru continuarea programelor naţionale de sănătate.
  • Astfel, 26 de milioane sunt destinate achiziţiei a 700.000 de doze de vaccin antigripal, 20 de milioane pentru 36.000 de doze de vaccin anti-HPV, 26,5 milioane pentru 135.000 de doze de vaccin hexavalent.
  • De asemenea, vor fi alocate 50 de milioane pentru asigurarea medicamentelor în tratarea HIV/SIDA şi TBC, iar 30 de milioane pentru decontarea testelor PCR realizate în unităţile sanitare.

Guvernul a alocat miercuri 332,5 milioane de lei din fondul de rezervă către Ministerul Sănătăţii. O parte din bani vor fi folosiţi pentru cumpărarea de medicamente folosite în tratarea Covid sau pentru achiziţia tichetelor de masă acordate persoanelor vaccinate.

„În primul rând, 120 de milioane din această sumă vor fi alocate pentru continuarea achiziţiei de medicamente necesare în contextul pandemic. Este vorba despre 70 de mii de noi flacoane de Remdesivir. Vreau să fac specificarea că astăzi avem în stoc suficiente doze din acest medicament pentru următoarele săptămâni, dar dorim din timp să asigurăm continuitatea tratamentului în spitalele din România, astfel încât după publicarea în Monitorul Oficial vor începe demersurile de achiziţie publică pentru acest medicament”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.

De asemenea, 30 de milioane de lei sunt alocate pentru finanţarea cheltuielilor necesare funcţionării centrelor de vaccinare. „Aici cu specificaţia că sumele pe care le-am plătit au acoperit inclusiv cheltuielile funcţionării şi salariile pentru luna septembrie, centralizarea datelor se face în fiecare lună, în jurul datei de 15, ceea ce însemană că în jurul datei de 17-18 noiembrie vom trimite alocările necesare şi pentru plata salariilor la centrele de vaccinare pentru luna octombrie”, a mai spus ministrul.

Acesta a precizat că alte 30 de milioane de lei vor fi alocate pentru suplimentarea achiziţionării tichetelor de masă pentru persoanele vaccinate cu schemă completă, în timp ce 152,5 milioane de lei vor fi asigurate pentru continuarea programelor naţionale de sănătate.

Astfel, 26 de milioane sunt destinate achiziţiei a 700.000 de doze de vaccin antigripal, 20 de milioane pentru 36.000 de doze de vaccin anti-HPV, 26,5 milioane pentru 135.000 de doze de vaccin hexavalent.

De asemenea, vor fi alocate 50 de milioane pentru asigurarea medicamentelor în tratarea HIV/SIDA şi TBC, iar 30 de milioane pentru decontarea testelor PCR realizate în unităţile sanitare.