• Plafonarea prețurilor la energie expiră în aprilie, iar companiile cer să nu fie prelungită.
  • ACUE propune un sistem „power release program” pentru a menține prețurile sub control.
  • Statul are restanțe de 1 miliard de euro către furnizorii de energie din 2024.
  • Prețurile viitoare depind în mare măsură de costurile producătorilor de energie.

În aprilie anul viitor, expiră schema de plafonare a prețurilor la energie, iar întrebarea e…ce se va întâmpla cu prețurile atunci.

Companiile din sectorul energiei cer să nu se mai prelungească această plafonare și propun un sistem de tip „power release program“.

Acest sistem ar obliga producătorii de energie să vândă periodic o parte din producția lor pe piață, pentru a controla prețurile. În plus, Federația Companiilor de Utilități în Energie subliniază că restanțele statului către furnizori pentru anul 2024 au ajuns la 1 miliard de euro.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Ce se întâmplă cu preţurile la energie din aprilie, când va expira plafonarea?

„Tu crezi că știe cineva ce se va întâmpla? Sau măcar ministerul, guvernul sau cei care sunt acum și care gestionează această piață a energiei, acest sistem de plafonare? Nici unul dintre ei nu știe ce se va întâmpla cu prețurile la energie.

Pentru că noi, în primul rând, noi avem cereri de energie, dar avem o lipsă de ofertă de energie din intern. Toate aceste proiecte anunțate acum cu energie verde, energie eoliană, energie solară, mai trebuie să treacă ceva timp până vor intra în funcțiune. Iar aceste sisteme, da, sunt mai ieftine, dar dacă nu bate soarele, dacă nu bate vântul sau dacă soarele bate prea tare, nu bagă energie în sistem.

Deci, până la urmă, baza pe care te poți baza în energie țin de nuclear, hidro și cărbune și, bineînțeles, centrale de pe gaz.

Deci, ca să-ți răspund la întrebare, nimeni nu știe cum vor evolua prețurile. 

Avem această problemă de lipsă de ofertă de energie, ceea ce va influența prețul, în sensul în care prețurile vor crește. Iar producătorii, deci cei care au energie și în care marea lor majoritate sunt ai statului, nu au un sistem în acest moment în care se scoate la vânzare energie. 

Ei lucrează mai mult pe piața spot, acolo unde prețurile sunt foarte mari. Și atunci, furnizorii de energie nu au o predictibilitate în privința aprovizonării cu energie.

Deci, este o dilemă și o întrebare la care nimeni nu are răspuns în acest moment”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial la ZF, pentru Aleph News.

Este sistemul „power release program” o soluție viabilă pentru a menține prețurile sub control fără intervenția directă a statului?

„Până la urmă, ceea ce vor furnizorii, care în marea lor majoritate sunt privați, este să aibă o predictibilitate a aprovizonării cu energie, a ofertei de energie. Această ofertă, până la urmă, aparține statului, pentru că el controlează producătorul de energie. 

Nu știu dacă va fi o soluție. Cel puțin dacă o propun ei, poate să fie o soluție. Dar cel mai important lucru în acest moment este cum rezolvi această idee, să ai o furnizare de energie, nu în fiecare zi, acolo unde prețurile sunt sus, mâine sunt jos, ci să ai o furnizare de energie predictibilă, pe o perioadă mai lungă de timp, la care să se raporteze prețul. Și piața spot să fie doar o piață marginală”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial la ZF, pentru Aleph News.

Citește și