• USR susţine eliminarea integrală a pensiilor speciale care nu beneficiază de protecţie constituţională.
  • Până în prezent, USR a depus cinci proiecte de lege pentru eliminarea pensiilor speciale.
  • De asemenea, nu a fost aprobat cadrul legislativ privind reducerea cheltuielilor cu aceste privilegii, aşa cum prevede PNRR, mai spune liderul USR.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, acuză coaliţia PSD-PNL că „riscă banii din PNRR ca să păstreze privilegiile specialilor”, făcând referire la pensiile speciale.

Cătălin Drulă susţine că, deşi mai sunt câteva zile până la finalul anului, guvernul nu şi-a asumat vreun proiect de reformă a pensiilor speciale. De asemenea, nu a fost aprobat cadrul legislativ privind reducerea cheltuielilor cu aceste privilegii, aşa cum prevede PNRR, mai spune liderul USR.

„PSD, PNL şi preşedintele Iohannis îşi bat joc, încă o dată, de români şi riscă banii din PNRR doar ca să-i apere pe privilegiaţi. Sunt mai puţin de cinci zile până se încheie anul 2022 şi Guvernul PSD-PNL nu a îndeplinit jalonul PNRR privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Ministerul Muncii a prezentat un proiect conceput clar neconstituţional prin care sunt salvate pensiile speciale, nu se face nicio reformă. Între timp, proiectele USR de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor şi primarilor sunt blocate în Parlament”, a declarat Cătălin Drulă, preşedintele USR.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Potrivit lui Drulă, jalonul 215 din PNRR referitor la pensiile speciale prevede ca până la finalul anului 2022 să intre în vigoare cadrul legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. USR consideră că proiectul pus în dezbatere de Ministerul Muncii nu desfiinţează pensiile speciale şi nici nu scade cheltuielile.

„Cheltuielile planificate în 2023 însumează 13,2 miliarde lei, cu 800 de milioane de lei mai mult decât în 2022. Nicio reducere, aşadar, a cheltuielilor, ci doar încă o minciună PSD-PNL”, a adăugat Cătălin Drulă.

USR susţine eliminarea integrală a pensiilor speciale care nu beneficiază de protecţie constituţională, trecerea pe contributivitate a pensiilor militare şi limitarea pensiilor magistraţilor la cerinţele minimale ale CCR.

Până în prezent, USR a depus cinci proiecte de lege pentru eliminarea pensiilor speciale.