- Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, a spus marți că a treia doză ar trebui să fie administrată între 6 și 12 luni de la rapel.
- „Pe această schemă se evaluează în acest moment datele de siguranță și eficacitate”, a spus Valeriu Gheorghiță.
- A treia doză de vaccin nu este obligatorie.
- Persoanele vârstnice și persoanele care au suferit un transplant ar putea primi a treia doză de vaccin anti-COVID, conform coordonatorului campaniei de vaccinare în România.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a explicat în cadrul conferinței de presă că vaccinarea cu a treia doză de ser anti-COVID ar trebui să fie efectuată la un interval de 6 – 12 luni de la rapel.
Gheorghiță a mai spus că a treia doză nu este obligatorie.
„Nu este recomandarea absolută. Momentan, nu este nimic agreat la nivel internațional. Cele două strategii sunt deja menționate, de a acoperi cu a treia doză anumite categorii populaționale care se încadrează în grupa celor cu probabilitate mai mică să dezvolte un răspuns imun protector. Soluțiile se adaptează în timp. Nu putem prezice exact ce se va întâmpla, având în vedere decalajul important al ritmului de vaccinare între țări. Și nu mă refer la țările din comunitatea europeană, vorbim la nivel global”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.
Categoriile de vârstă care ar trebui să primească a treia doză de vaccin anti-COVID
„Cu siguranță vorbim despre persoanele vârstnice. Vorbim despre anumite afecțiuni, de exemplu pacienții după transplant. În Franța chiar se recomandă a treia doză. Am avut și noi solicitări în acest sens cu persoanele transplantate. Încă nu am administrat oficial această doză”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.