• Rusia a recunoscut public moartea a puțin peste 6.000 de soldați.
  • Documentarea deceselor a devenit un act de sfidare, iar cei care fac acest lucru se confruntă cu hărțuirea și cu potențiale acuzații penale.
  • Până la data de 7 iulie au fost identificați 27.423 de soldați ruși morți.

Aproape 50.000 de bărbați ruși au murit în războiul din Ucraina, potrivit primei analize statistice independente a morților de război din Rusia. Două instituții media rusești independente, Mediazona și Meduza, în colaborare cu un cercetător de date de la Universitatea Tübingen din Germania, au folosit date guvernamentale rusești pentru a face lumină asupra unuia dintre cele mai bine păstrate secrete ale Moscovei – adevăratul cost uman al invaziei sale în Ucraina, informează AP News.

Pentru a face acest lucru, ei s-au bazat pe un concept statistic popularizat în timpul pandemiei COVID-19, numit exces de mortalitate. Bazându-se pe registrele de moștenire și pe datele oficiale privind mortalitatea, ei au estimat câți mai mulți bărbați cu vârsta sub 50 de ani au murit între februarie 2022 și mai 2023 decât în mod normal.

Nici Moscova, nici Kievul nu oferă date în timp util cu privire la pierderile militare și fiecare se străduiește să amplifice pierderile celeilalte părți. Rusia a recunoscut public moartea a puțin peste 6.000 de soldați. Rapoartele despre pierderile militare au fost reprimate în mass-media rusești, spun activiștii și jurnaliștii independenți. Documentarea morților a devenit un act de sfidare, iar cei care fac acest lucru se confruntă cu hărțuirea și cu potențiale acuzații penale.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
ZHANG INTRĂ ÎN ÎNCHISOARE PENTRU POSTĂRI
,,PLASTICUL VIU” TE SCAPĂ DE POLUARE
TINERIII VOR VOT OBLIGATORIU
MERGI LA CELE MAI SCUMPE RESTAURANTE DIN UE

Peste 24.000 de soldați ruși au fost identificați ca fiind morți

În ciuda acestor provocări, Mediazona și Serviciul rusesc al BBC, care lucrează cu o rețea de voluntari, au folosit postările din rețelele de socializare și fotografiile din cimitirele din întreaga Rusie pentru a crea o bază de date cu morții de război confirmați. Până la data de 7 iulie, aceștia au identificat 27.423 de soldați ruși morți.

Aceștia sunt doar soldați pe care îi cunoaștem după nume, iar decesele lor în fiecare caz sunt verificate de mai multe surse”, a declarat Dmitri Treshchanin, editor la Mediazona, care a ajutat la supervizarea investigației. Estimarea pe care am făcut-o cu Meduza ne permite să vedem decesele ascunse, decesele pe care guvernul rus încearcă atât de obsesiv și fără succes să le ascundă”.

Pentru a ajunge la o numărătoare mai cuprinzătoare, jurnaliștii de la Mediazona și Meduza au obținut înregistrări ale cazurilor de moștenire depuse la autoritățile ruse. Datele lor din Registrul național de succesiuni conțineau informații despre peste 11 milioane de persoane care au murit între 2014 și mai 2023.

Potrivit analizei lor, în 2022 au fost deschise cu 25.000 mai multe cazuri de moștenire pentru bărbați cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani decât se așteptau. Până la 27 mai 2023, numărul de cazuri în exces a explodat la 47.000.

Această creștere este aproximativ în concordanță cu o evaluare din luna mai a Casei Albe, potrivit căreia peste 20.000 de ruși au fost uciși în Ucraina din decembrie, deși este mai mică decât evaluările serviciilor de informații din SUA și Marea Britanie privind numărul total de decese rusești.

În februarie, Ministerul britanic al Apărării a declarat că aproximativ 40.000 până la 60.000 de ruși au fost probabil uciși în război. O evaluare a Agenției de informații a apărării din SUA, care a făcut publică o scurgere de informații, a estimat că numărul rușilor uciși în acțiune în primul an de război a fost cuprins între 35.000 și 43.000.

Citește și