• Sinodul de la Vatican a amânat deciziile pe teme controversate pentru anul viitor, însă tema avortului nu a fost inclusă.
  • O pătura cu 180 de mărturii ale femeilor catolice care au făcut avort a fost desfășurată în fața clădirii evenimentului găzduit de Papă.
  • Papa Francisc a reiterat poziția Bisericii împotriva avortului în timpul vizitei în Belgia.
  • Premierul belgian l-a convocat pe nunțiul apostolic pentru discuții despre declarațiile Papei.
  • Majoritatea catolicilor americani susțin legalitatea avortului, conform unui sondaj recent.

O pătură viu colorată, lungă de 15 metri, țesută cu poveștile femeilor catolice care au avortat, a fost desfășurată în fața Vaticanului în semn de protest față de faptul că subiectul a fost omis de pe agenda unui summit major găzduit de Papa Francisc, conform The Guardian.

Demonstrația organizației Catholics for Choice, un grup pentru dreptul la avort cu sediul în SUA, are loc la câteva zile după ce Suveranul Pontif și-a accentuat viziunea tradițională asupra femeilor.

Declarațiile Papei și reacțiile politice

Protestul are loc la doar câteva zile după ce Papa Francisc și-a reafirmat poziția tradițională împotriva avortului în timpul unei vizite în Belgia. Suveranul Pontif a descris avortul drept „crimă” și pe medicii care efectuează întreruperi de sarcină ca fiind „asasini”.

Recomandări

DRONE RUSEȘTI ÎN DELTĂ
ERUPȚIE SPECTACULOASĂ
POSIBILA RIPOSTĂ
PICKY EATER BABY
ÎNCĂ 3 PENTRU COTROCENI
PRIZONIERII MOR ÎN RUSIA

Aceste declarații au provocat o reacție puternică din partea premierului belgian Alexander De Croo, care a convocat nunțiul apostolic pentru discuții, catalogând remarcile Papei drept „inacceptabile”.

Mesajul meu către nunțiul apostolic va fi foarte clar: ceea ce s-a întâmplat acolo este inacceptabil”, a spus el.

Nu avem nevoie de lecții privind modul în care legiuitorii noștri aprobă legi în mod democratic. Momentul în care biserica a dictat legea în țara noastră este, din fericire, de mult în urmă”, a spus el.

Contextul protestului

Summitul cu ușile închise de la Vatican, care durează o lună, cunoscut sub numele de sinod, este sesiunea finală a unei dezbateri privind viitorul Bisericii și modul de adaptare a acesteia la nevoile catolicilor de astăzi.

Însă deciziile privind unele dintre cele mai controversate subiecte, inclusiv hirotonirea femeilor și binecuvântările pentru cuplurile de același sex, au fost amânate până anul viitor, în timp ce avortul nu a fost niciodată pe ordinea de zi.

Discrepanța dintre doctrina Bisericii și opinia credincioșilor

Învățătura oficială a Bisericii Catolice condamnă avortul în toate circumstanțele, chiar dacă există un risc pentru viața mamei. Dar datele Centrului de Cercetare Pew de la începutul acestui an au arătat că majoritatea catolicilor din Statele Unite, care are a patra cea mai mare populație catolică din lume, crede că avortul ar trebui să fie legal în toate sau în majoritatea cazurilor.

Unul dintre motivele pentru care ne concentrăm atât de mult asupra acestui subiect în SUA este că 98% dintre femeile catolice au folosit mijloace de contracepție, altele decât planificarea familială naturală, iar una din patru paciente cu avort este catolică”, a declarat Ashley Wilson, consilier principal pentru Catholics for Choice.

Dar problema avortului și a contracepției nu primește aceeași atenție ca alte probleme legate de justiția bisericească, deși afectează probabil mult mai mulți oameni. Faptul că [ierarhia Bisericii] spune că ‘trebuie să fim duri în ceea ce privește avortul’ pare cu adevărat deplasat. Nu putem rata această ocazie de a ne face auzite vocile.

Un protest inedit

Catholics for Choice a adunat 180 de mărturii de la femei catolice care au întrerupt o sarcină, dintre care 51 au fost publicate într-o carte prezentată joi biroului sinodului, dar care a fost în cele din urmă respinsă.

Poveștile sunt sfâșietoare, inspiratoare, dătătoare de putere”, a spus Wilson. „Catholics for Choice a fost de fapt fondată atunci când Roe v Wade a devenit lege, iar când aceasta a fost anulată, mulți oameni și-au dat seama că trebuie să iasă în față.”

Papa Francisc a stârnit critici în septembrie, după ce i-a îndemnat pe catolicii americani să aleagă „răul cel mai mic” în viitoarele alegeri prezidențiale. Fără a menționa numele celor doi candidați, el a spus că ambii sunt „împotriva vieții”, referindu-se aparent la politicile anti-imigranți ale lui Donald Trump și la poziția lui Kamala Harris privind avortul.

Mulți oameni uită că și Papa Francisc este un șef de stat și nu ar trebui să comenteze alegerile”, a adăugat Wilson. „Dacă Emmanuel Macron ar fi făcut aceste comentarii, oamenii s-ar fi speriat.

În timp ce se afla în Belgia, Francisc a fost, de asemenea, criticat pe scară largă pentru opiniile sale cu privire la rolul femeilor în societate.

Este un lucru uriaș, dar el nu pare să realizeze pe deplin efectele în lanț ale cuvintelor sale și violența pe care o pot provoca oamenilor”, a spus Wilson. „Există femei în SUA care mor de septicemie pentru că nu pot obține îngrijirile de avort de care au nevoie. Iar cel mai puternic lobby din spatele interzicerii avortului în orice țară este biserica catolică. Este șocant și revoltător”.

Citește și