• Fisurarea unei conducte prin care se transportă gaz de sinteză la presiune foarte mare a fost cauza exploziei de la Combinatul Chimiz Azomureș din Târgu Mureș.
  • Un bărbat a fost rănit la mână, a primit îngrijiri și a fost deja externat.
  • Potrivit celor de la Combinatul Chimic, nu există pericol pentru comunitate.

Fisurarea unei conducte prin care se transportă gaz de sinteză la presiune foarte mare a fost cauza exploziei urmate de incendiu de la Combinatul Chimic Azomureș, din Târgu Mureș, a transmis operatorul economic.

Potrivit reprezentanților Combinatului Chimic Azomureș, incidentul a fost provocat de fisurarea unei conducte prin care se transportă gaz de sinteză la presiune foarte mare.

„Au fost prezentate primele informații ale cauzei incidentului tehnic, fiind vorba de fisurarea unei conducte prin care se transportă gaz de sinteză la presiune foarte mare. Operatorii instalației au aplicat procedurile specifice, au izolat din punct de vedere tehnic zona afectată și au oprit în siguranță instalația Amoniac 3”, au scris cei de la Azomureș, într-un comunicat postat pe Facebook..

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Bărbatul care a fost rănit la mână a primit îngrijirile medicale și a fost deja externat din Serviciul de Urgență.

„În cursul acestei dimineți se vor face cercetări amănunțite de către o echipă mixtă. (…) Din spusele operatorului economic, pe coloana de sinteză înainte de punerea în funcțiune a instalației Amoniac 3 s-a fisurat o conductă, iar în momentul în care gazul de sinteză a ajuns în atmosferă hidrogenul s-a aprins cu oxigenul din atmosferă și a generat acea deflagrație, urmată de un incendiu”, a spus la Aleph News Cristian Buhăianu, prim-adjunct al inspectorului șef ISU Mureș.

Potrivit celor de la Combinatul Chimic, nu se înregistrează emisii de amoniac la nivelul platformei sau în afara ei, astfel că nu există pericol pentru comunitate.

„Nu au fost înregistrate emisii de amoniac. S-au făcut măsurători și nu s-au înregistrat valori anormale și pericole care pot pune în pericol viața cetățenilor sau a lucrătorilor. (…) Intervenția de stingere nu a fost dificilă. S-a stabilit că există o victimă, de 54 de ani, cu plăgi tăiate la un membru superior”, a adăugat Cristian Buhăianu.

În timpul manevrelor de pornire a uneia dintre instalațiile de producere a amoniacului de pe platforma Azomureș a avut loc o explozie, urmată de un incendiu, în timpul nopții de marți spre miercuri.