• După CSM și Universitatea particulară „Spiru Haret”, și Ministerul Justiției refuză ofere răspunsurile solicitate în cazul Bogdan Licu
  • Culmea, ministerul Justiției redirecționează solicitarea legală în cazul Licu către CSM, după ce săptămâna trecută CSM a refuzat oficial să comunice public examenele pe care le-a dat Bogdan Licu pentru intrarea în magistratură
  • Ministerul Justiției sugerează totuși, prezentând o prevedere legală din 1992, că Bogdan Licu a devenit în 1996 procuror stagiar doar prin numire în baza unui ordin semnat de către ministrul Justiției de la acea vreme, Ion Predescu, la propunerea procurorului general, Nicolae Cochinescu
  • Numai că ordinul ministrului Justiției prin care a fost numit Bogdan Licu procuror stagiar nu se mai găsește în ministerul Justiției
  • Bogdan Licu a susținut însă public altceva: că a intrat în Ministerul Public prin examen.

Cazul Bogdan Licu a intrat în „zona crepusculară”. Ministerului Justiției, condus de C.Predoiu, a făcut o dezvăluire surpriză: nici ordinul ministrului Justiției prin care Bogdan Licu a fost numit procuror stagiar nu a fost găsit în evidențele ministerului.

Într-un răspuns solicitat în baza legii 544/2001, ministerul Justiției, condus de Cătălin Predoiu (PNL), refuză să explice care a fost în anul 1996 modalitatea prin care au fost admiși candidații în profesia de procuror în București, refuză să precizeze care au fost documentele care au stat la baza emiterii ordinului ministrului Justiției nr 2017 din 27 noiembrie 1996 prin care Bogdan Licu a fost numit în funcția de procuror stagiar la Parchetul de pe lângă judecătoria sectorului 3 și să precizeze ce examene (inclusiv probe) a susținut acesta pentru admiterea în magistratură dar și rezultatele obținute.

Ca atare, în răspuns ministrul Justiției anunță că a redirecționat solicitarea Mediafax, care în mod specific i-a fost adresată, către CSM, același CSM care acum o săptămână, pe 5 mai 2022, a refuzat să comunice public examenele pe care Bogdan Licu le-a susținut pentru intrarea în magistratură.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În același răspuns oficial, Ministerul Justiției prezintă doar condițiile cumulative în baza legii 92/1992 pe care un candidat trebuia să le îndeplinească pentru a fi numit în funcția de procuror, și susține – în baza acelorași prevederi legale – că în 1996 procurorii stagiari erau numiți prin ordin al ministrului Justiției, la propunerea procurorului general al României.

În noiembrie 1996, procuror general al României era Nicolae Cochinescu, ulterior judecător al CCR în perioada 2001-2010, iar ministru al Justiției în Guvernul N. Văcăroiu era Ion Predescu, și el în perioada 2004 – 2013 fiind judecător al Curții Constituționale a României, votat de PSD.

Așadar, din răspunsul Ministerului Justiției, se subînțelege faptul că Bogdan Licu n-ar fi dat niciun examen pentru intrarea în 1996 în magistratură, fiind numit doar prin ordin al Ministrului Justiției Ion Predescu, la propunerea procurorului general de atunci, Nicolae Cochinescu, dar ministerul Justiției, condus de Cătălin Predoiu, refuză să spună explicit acest lucru.

Pe 5 mai 2022, în același răspuns în care a refuzat să comunice public examenele pe care le-a susținut Bogdan Licu pentru intrarea în magistratură, CSM a transmis și numărul actului prin care Bogdan Licu a fost numit procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3: „ordinul Ministrului Justiției nr 2017/ din 27 noiembrie 1996”.

Ulterior, după 3 ani, Bogdan Licu a fost numit în funcția de procuror prin Decretul nr 103 din 5 aprilie 1999, publicat în Monitorul Oficial nr 191 din 3 mai 1999 și semnat de fostul președinte al României, Emil Constantinescu.

Numai că solicitat să pună la dispoziție în copie ordinul ministrului Justiției nr 2017 din 27 noiembrie 1996 prin care Bogdan Licu a fost numit în funcția de procuror stagiar la Parchetul de pe lângă judecătoria sectorului 3 și actele care au stat la baza acestuia, dacă acestea există, ministerul Justiției condus de Cătălin Predoiu oferă un răspuns surprinzător: „în ceea ce privește ordinul ministrului Justiției pe care-l solicitați, vă comunicăm faptul că, în urma verificărilor, acesta nu a fost identificat în evidențele instituției noastre”.

Refuzurile CSM, ale Universității particulare „Spiru Haret” și ale ministerului Justiției de a comunica public informații în cazul Bogdan Licu contrastează chiar cu anunțul făcut de Bogdan Licu, atunci când a fost audiat în Comisia Juridică a Camerei Deputaților pentru a deveni judecător CCR.

Bogdan Licu a susținut însă public că a intrat în Ministerul Public prin examen:

Nu voiam să vă spun, dar vizavi de o întrebare care a fost pusă, să știți domnule deputat că, după absolvirea facultății, am intrat în Ministerul Public prin examen. La 6 luni am susținut un examen de semnătură – așa se numea la acea dată, după 2 ani am susținut examen de definitivat și ați putea să cereți și notele de la examenul de definitivat. Nu voiam să răspund dar să știți că nu pot să spun că-mi fac cinste notele din facultate și nu este o scuză, dar să știți că eu muncesc de la 18 ani, tatăl meu a decedat când eu eram mic și am făcut facultatea trebuind să-mi întrețin familia. Repet, nu este o scuză, dar am simțit nevoia să spun acest lucru”, a spus Bogdan Licu.

La propunerea PSD, Bogdan Licu a fost votat pe 3 mai 2022 de către parlamentarii PSD, PNL și UDMR din Camera Deputaților pentru a fi numit judecător CCR, numirea sa – din cauza controverselor – fiind contestată de USR la Curtea Constituțională.