• Cazurile de coronavirus au atins noi maxime zilnice în această săptămână în Rusia.
• Germania și Marea Britanie au anunțat marți planuri de extindere a testărilor.
• Noi măsuri au intrat în vigoare marți în Austria, Grecia și Suedia.
• În Germania s-a impus luni carantină parțială, iar în Italia, Franța, Kosovo și Croația au fost adoptate reguli mai stricte.
• Anglia se confruntă cu o închidere aproape totală de joi, deși școlile și universitățile vor rămâne încă deschise.

Țările europene se confruntă cu o situație dramatică din cauza numărului foarte mare de persoane spitalizate cu COVID-19, informează Euronews.

Rusia

Numărul de infecții a crescut drastic în Rusia, unde autoritățile au raportat marți 18.648 de cazuri noi. A fost a cincea zi consecutivă cu peste 18.000 de cazuri confirmate, comparativ cu recordul din primăvară, de peste 11.000 de cazuri pe zi.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Rusia este a patra țară la nivel mondial cu cel mai mare număr de cazuri raportate, având peste 1,6 milioane de persoane confirmate ca infectate și peste 28.000 care au murit în pandemie.

Țara a ridicat majoritatea restricțiilor legate de virus în această vară, iar oficialii ruși declară că sistemul de sănătate poate face față. Cu toate acestea, au apărut rapoarte alarmante despre spitalele copleșite, penuria de medicamente și cadrele medicale suprasolicitate.

Suedia

Suedia, invidiată de mulți până acum pentru abordarea mai laxă a crizei, a impus noi limite la nivel național pentru restaurante și cafenele, unde nu pot fi serviți decât clienții așezați la masă, iar la o masă nu trebuie să fie mai mult de opt persoane. Țara cu 10 milioane de locuitori are 134.532 de cazuri raportate și aproape 6.000 de decese.
„Mergem în direcția greșită. Situația este foarte gravă”, a declarat prim-ministrul suedez Stefan Lofven. „Acum, fiecare cetățean trebuie să-și asume responsabilitatea. Știm cât de periculos este”.

Olanda

În Olanda o carantină parțială pare să fi dat roade. Numărul cazurilor noi confirmate a scăzut cu 5%, ajungând la 64 087 în ultimele șapte zile, primul declin din ultimele săptămâni. Timp de trei săptămâni, celor 17 milioane de locuitori ai Olandei li s-a interzis accesul în baruri, restaurante, săli de sport și oamenii au fost îndemnați să lucreze de acasă.
Marți au fost însă adoptate noi măsuri, s-au închis cinematografele, teatrele, piscinele și muzeele pentru două săptămâni. Premierul Mark Rutte le-a cerut locuitorilor Olandei să nu călătorească în străinătate până la jumătatea lunii ianuarie.

Italia

Premierul Giuseppe Conte a semnat marți seara un decret care impune mai multe măsuri restrictive asupra țării, care vor fi anunțate în cursul zilei de miercuri. Prin noul decret se pare că se va interzice și intrarea sau ieșirea din regiunile cele mai afectate ale țării și toate magazinele neesențiale din acele regiuni vor fi închise.

Marea Britanie

În Marea Britanie, guvernul intenționează să ofere regulat testare pentru COVID-19 pentru toți cei care trăiesc sau lucrează în Liverpool, un oraș cu 500.000 de locuitori, care are una dintre cele mai mari rate de infectare din Anglia.
„Aceste teste mai avansate vor ajuta la identificarea persoanelor infectate, care nu prezintă simptome…astfel încât să se poată autoizola și să prevină răspândirea virusului”, a declarat ministerul sănătății britanic.

Germania

Germania a declarat că va cumpăra milioane de teste rapide, antigen, pentru a evita retrăirea situației triste din primăvară, când persoanele din casele de îngrijire medicală nu au putut fi vizitate de rude. Casele de îngrijire medicală vor primi până la 20 de teste lunare gratuite pe rezident, care pot fi folosite pentru a testa pacienții, membrii personalului și vizitatorii care ar putea fi purtători ai virusului.

Austria, Grecia și Franța

În Austria au intrat în vigoare marți noi restricții, prin care restaurantele și barurile pot funcționa numai pentru livrări la pachet până la sfârșitul lunii, iar activitățile culturale, sportive și de agrement sunt interzise. Magazinele neesențiale rămân deschise, dar locuitorii au fost rugați să stea acasă între orele 20:00 și 6:00.

Grecia a închis, începând de marți, al doilea oraș ca mărime al țării, Tesalonic, și provincia vecină, Serres. Locuitorii pot ieși din acasă doar pentru motive specifice, după notificarea autorităților prin sms. Restricții mai ușoare au intrat în vigoare în Atena, unde s-au închis restaurantele, barurile, cafenelele, sălile de sport, muzeele și locurile de divertisment.
Zborurile interne și internaționale către Salonic au fost anulate, iar magazinele, restaurantele, sălile de sport, bisericile și locurile de divertisment s-au închis timp de două săptămâni. Școlile primare și gimnaziile rămân deschise, dar orele de liceu și cursurile universitare se vor face online.

La nivel național, guvernul a impus o stare de urgență de la miezul nopții la 5 a.m. și măștile au devenit obligatorii în aer liber. Grecia, cu o populație de aproximativ 11 milioane de locuitori, a raportat marți un număr record de 2 166 de cazuri zilnice.

În Franța, unde autoritățile au raportat 36.330 de cazuri noi confirmate cu o zi înainte, elevii de liceu au blocat intrările la mai multe școli din Paris pentru a protesta față de carantina impusă pentru o lună. La o școală din Paris, poliția a tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa o mulțime gălăgioasă, iar aproximativ 40 de elevi au fost amendați cu 135 de euro pentru încălcarea regulilor de izolare, informează ziarul Le Parisien.
Autoritățile franceze au raportat marți 854 de noi decese cauzate de virus, numărul total al deceselor în această pandemie ajungând la 38.289, al șaptelea cel mai mare număr din lume. 426 de persoane au murit în spitale în ultimele 24 de ore și 428 au murit în cămine de bătrâni începând de vineri, au declarat autoritățile.

Pacienții COVID-19 ocupă acum mai mult de 73% din unitățile de terapie intensivă din Franța.

Un decret al guvernului francez publicat marți a stabilit ce elemente „esențiale” pot fi comercializate în timpul carantinei. În supermarketuri nu se mai permite vânzarea de flori și cărți, dar se pot vinde articole pentru îngrijirea copilului, igienă și îngrijire personală, precum și produse de curățare de uz casnic.