- Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor.
- Decizia este definitivă şi general obligatorie. Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
- Social-democraţii anunţă că nu sunt de acord cu pensiile speciale pentru parlamentari: „Vom repeta procedura ori de câte ori va decide CCR că este nevoie, dar, în final vom ajunge la rezultatul dorit”.
Legea care a eliminat pensiile speciale pentru parlamentari a fost adoptată într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii, transmite, joi, Curtea Constituţională a României (CCR).
Advertisment
„Curtea a observat că, potrivit art.76 alin.(3) din Constituţie, <La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere>. Este o exigenţă constituţională ca scurtarea termenelor procedurale şi accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgenţă [art.76 alin.(3)], şi nu a celei generale [art.75]. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său. Respectarea art.75 şi art.76 alin.(3) din Constituţie constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament şi, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea naţională. Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituţionale obiective şi exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăşi unei valori fundamentale a statului, şi anume a caracterului său democratic. Totodată, în acest context, Curtea a reţinut şi încălcarea principiului securităţii juridice”; transmite CCR.
Potrivit comunicatului de presă, Curtea a constatat „încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale art.1 alin.(3) în componenta referitoare la democraţie, art.1 alin.(5) în componenta referitoare la securitatea juridică a persoanei, precum şi ale art.75 şi art.76 alin.(3) privind desfăşurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor”.
Recomandări
Decizia este definitivă şi general obligatorie. Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
„De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare”, se menţiona în Legea 7/2021.
PSD este împotriva deciziei
Social-democraţii anunţă că nu sunt de acord cu pensiile speciale pentru parlamentari: „Vom repeta procedura ori de câte ori va decide CCR că este nevoie, dar, în final vom ajunge la rezultatul dorit”.
„Poziţia PSD este foarte clară: fără pensii speciale pentru parlamentari! Am luat decizia de a desfiinţa pensiile speciale ale parlamentarilor demult şi nu ne-am schimbat opţiunea! De aceea, aşteptăm motivarea CCR şi vom repeta procedura ori de câte ori va decide CCR că este nevoie, dar, în final vom ajunge la rezultatul dorit”, transmit pe Facebook social-democraţii.
Legea care a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituţională, au stabilit, joi, cu majoritate de voturi, judecătorii CCR, potrivit unor surse din Curtea Constituţională.
Decizia a fost luată cu majoritate voturi.
Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor.
„De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare”, se menţiona în Legea 7/2021.
Partenerii noștri