- CCR respinge cererea lui Popescu și o judecă pe cea a lui Terheș.
- Terheș susține că voturile lui Ludovic Orban au fost numărate la Elena Lasconi.
- Ciolacu: PSD nu a cerut renumărarea voturilor.
- CSAT s-a reunit în ședință pe posibila interferență în prezidențiale.
- AEP a sesizat Parchetul General pe finanțarea campaniei lui Călin Georgescu.
Puși în fașa unei potențiale decizii de anulare a rezultatului din primul tur al alegerilor prezidențiale, toți judecătorii CCR au luat azi o decizie intermediară. Să se reverifice și să renumere toate cele 9,4 milioane de voturi exprimate duminica trecută. Iar, CSAT spune că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral. De asemeenea, Consiliul a ajuns la concluzia că Georgescu a fost favorizat de platforma TikTok.
Detaliul foarte important din decizia CCR, unde știm că CCR sunt două majorități, adică poate fi decizia unei majorități sau a celeilalte, este o soluție negociată între două puncte de vedere diferite. Sunt unii judecători care vor să împingă tot acest proces spre o anulare a prezidențialelor și alții, care, ca în cazul Dianei Șoșoacă, spun că o potențială anulare a alegerilor prezidențiale aruncă România într-un haos din care va fi foarte greu de ieșit și va enerva societatea. De aceea, este importantă decizia CCR din punct de vedere al acelei nuanțe. Este o decizie luată în unanimitate.
S-a respins doar contestația lui Popescu. A rămas problema lui Terheș care până la această oră nu este probată, adică ideea e lui Cristi Terhesh este că voturile puse la cele 20.000 de voturi și contorizate inclusiv de BEC la Ludovic Orban, care a declarat că se retrage, dar a rămas pe buletinul de vot, sunt de fapt numărate la Lasconi în anumite secții, ceea ce ar însemna o schimbare a ierarhiei rezultatelor alegerilor prezidențiale. Înseamă că a intrat Georgescu și Ciolacu, adică este scoasă Lasconi și nu mai intră în turul doi.
Dacă nu se constată în urma acestei renumărări, decizia Curții Constituționale înseamnă că lucrurile sunt așa, adică cum au fost stabilite de BEC, de Biroul Electoral Central până acum, cu Lasconi pe locul doi și pe locul întâi cu Călin Georgescu și nu se merge spre o anulare a rezultatului alegerilor prezidențiale din primul tur.
CSAT susține că nu are atribuții în desfășurarea procesului electoral
CSAT susține că nu are atribuții în desfășurarea procesului electoral, însă în cazul în care există elemente cu impact asupra securității naționale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT.
În cadrul ședinței de astăzi, ne spun cei de la CSAT, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării naționale, ordinii publice au prezentat evaluări cu privire la posibile riscul la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri ITC, suport pentru procesul electoral, potrivit documentelor prezentate.
Consiliul a constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral. A fost confirmat faptul că în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de state de pe flancul estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru influența agenta publică și societatea românească și coeziunea socială.