• Curtea Constituţională a României a motivat luni decizia prin care a stabilit că există un conflict juridic între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură depuse de USR şi AUR.
  • CCR spune astfel că parlamentarii pot depune semnăturile pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură atât în original, cât şi în copie prin telex/fax/fotocopiere/scanare/fotografiere.
  • Ionuț Moşteanu, purtător de cuvânt al USR PLUS, a a reacționat: CCR a confirmat ce am spus mereu: blatul PNL-PSD.

Curtea Constituţională a motivat luni decizia prin care a stabilit că există un conflict juridic între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură depuse de USR şi AUR.

În opinia judecătorilor constituţioalişti, blocarea de către Parlament a dezbaterii şi votării moţiunii reprezintă o încălcare a Constituţiei.

CCR a stabilit că semnăturile pot fi depuse şi în copie, nu este obligatoriu să fie în original, iar preşedintele Camerei Deputaţilor trebuia să informeze Guvernul în ziua depunerii moţiunii, Birourile Permanente Reunite trebuiau să se întrunească şi să stabilească un calendar pentru parcursul parlamentar al moţiunii, iar moţiunea de cenzură trebuia dezbătută şi votată cu celeritate în Parlament.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
CE VA FACE TRUMP?
FBI AVERTIZEAZĂ
HAMAS NU VREA PACE

În urma acestui anunț, deputatul USR Ionuţ Moşteanu a transmis: „CCR a confirmat ce am spus mereu: blatul PNL – PSD din Parlament pentru blocarea moţiunii de cenzură depuse de USR a reprezentat un grav atac la adresa Constituţiei şi statului de drept”.

„CCR a confirmat astăzi (luni – n.r.) ce am spus mereu: blatul PNL – PSD din Parlament pentru blocarea moţiunii de cenzură depuse de USR a reprezentat un grav atac la adresa Constituţiei şi statului de drept. În motivarea deciziei CCR privind moţiunea de cenzură, Curtea spune:

– Acţiunea Parlamentului de a tergiversa întreaga procedură a moţiunii de cenzură, cu consecinţa punerii Guvernului în situaţia de a nu-şi mai putea realiza în condiţii optime rolul său constituţional şi a prelungirii stării de incertitudine politică şi juridică, reprezintă o rupere a relaţiei de echilibru care trebuie să existe între puterile statului

– remediul juridic nu este cel al încetării procedurii de control parlamentar, ci, din contră, al continuării procedurii odată demarate.

– În consecinţă, au fost încălcate prevederile constituţionale privind statul de drept şi echilibrul puterilor în stat.
Curtea Constituţională a spus, negru pe alb, că Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi reprezentanţii PNL şi PSD au atentat la statul de drept”, scrie pe Facebook Ionuţ Moşteanu.

El afirmă că CCR constată că nu a existat nicio suspiciune în privinţa semnăturilor.

„Cât despre aşa zisele semnături false, tot CCR a spus că nu a existat nicio suspiciune. Concret, PNL şi PSD au minţit. O aşa zisă <echipă câştigătoare>, împreună cu PSD, au călcat în picioare, cu bună ştiinţă, Constituţia, totul pentru a-l face preşedinte la PNL pe Florin Cîţu”, conchide Moşteanu.