• CDC: Americanii vaccinaţi cu ambele doze îşi pot relua călătoriile
  • Ei nu mai au nevoie de test înainte de îmbarcarea în avion
  • Mai mult de 100 de milioane de americani au primit cel puţin o doză de vaccin

Americanii vaccinați pot călători din nou liber. Asta e noua decizie a Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Până acum, CDC recomandase amânarea tuturor călătoriilor neesențiale, indiferent dacă erai sau nu vaccinat. De acum, cei vaccinați nu vor mai fi obligați să prezinte un test negativ la îmbarcarea în avion. Însă măsura se aplică doar celor care au primit ambele doze de vaccin.

„Afirmăm că persoanele vaccinate complet pot relua călătoriile cu un risc redus pentru ei înșiși. Pentru călătoriile interne, persoanele vaccinate complet nu trebuie să facă un test COVID-19 înainte sau după călătorie și nu trebuie să se auto-carantineze după călătorie”, a spus dr. Rochelle Walensky, directorul CDC.

Mai mult de 100 de milioane de americani au primit cel puțin o doză de vaccin până acum. Pentru cei nevaccinați, în continuare CDC recomandă evitarea călătoriilor. După anunț, mulți americani au luat cu asalt aeroporturile.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Cred că e grozav. Cred că problema este că în unele state încă e destul de greu să te vaccinezi, inclusiv în Washington”, a spus Carolyn.

„Toți cei care au făcut ambele doze ar trebui să aibă mai multă libertate, evident, decât cei care nu le-au primit”, crede Jack.

Care sunt efectele vaccinării observate de autoritățile americane?

Se observă că imunizarea reușește să dea roade. Studiile făcute de experții din SUA arată că serurile anti-Covid19 sunt eficiente în situații reale și reduc riscul de infectare cu sau fără simptome, pentru cei care s-au vaccinat. De aceea, Centrul de Control al Bolilor din SUA consideră că riscul de îmbolnăvire cu Sars-Cov-2 este mult mai mic pentru cei care au fost imunizați deja.

Vaccinarea începe să redeschidă economia. Sunt aeroporturi sau companii aeriene care folosesc deja aplicații mobile sub forma unor pașapoarte de vaccinare, în perspectiva viitorului sezon. Pe deasupura, experții sanitari din SUA spun că aeroporturile sunt sigure, iar persoanele vaccinate pot să călătorească fără să se expună unor riscuri mari, mai ales dacă poartă masca și respectă protocolul sanitar.

Ce șanse avem să fie aprobat și în Europa un astfel de document digital înainte de vacanța de vară?

Totul depinde de mersul vaccinării, care este foarte lent în Europa. Americanii sunt primii la imunizare în lume cu peste 45 la sută din cetățeni injectați cu o doză. În Uniunea Europeană, vaccinarea anti-Covid nu a ajuns decât la 17 la sută, iar numărul dozelor ajunge la 75 de milioane, jumătate față de SUA.

Cu toate acestea, interesul multor state este să avem o vară cât se poate de normală normală, iar turismul se va reactiva cu sau fără pașapoarte de vaccinare.