• O profesoară nevaccinată dintr-o școală primară din California a infectat jumătate dintre elevii săi.
  • 26 de persoane au fost infectate cu varianta Delta a coronavirusului.
  • Profesoara a ținut cursuri în școală, deși a prezentat simptome de Covid-19.

O profesoară nevaccinată dintr-o școală primară din California a infectat jumătate dintre elevii săi – 26 de persoane în total -, atunci când a contractat varianta Covid-19 Delta, au constatat cercetătorii de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Cercetătorii au declarat că profesoara a participat la școală timp de două zile, în ciuda faptului că a prezentat simptome de Covid-19, și a citit cu voce tare în fața clasei sale fără să poarte mască în tot acest timp. Infecțiile au corespuns graficului de dispunere a locurilor din clasă, elevii care stăteau cel mai aproape de profesor fiind cei mai susceptibili de a fi infectați, potrivit The Guardian.

Autoritățile au declarat că raportul a arătat de ce vaccinările, măștile și alte măsuri rămân esențiale pentru a preveni infecțiile cu Covid-19 la redeschiderea școlilor din SUA. De asemenea, au avertizat că orice persoană cu simptome de Covid-19 ar trebui să rămână acasă, pentru a evita infectarea altora.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dovezile au demonstrat în repetate rânduri că strategiile de prevenire pe mai multe niveluri – cum ar fi vaccinarea tuturor copiilor și adulților care sunt eligibili; măști pentru toți elevii, profesorii, personalul și vizitatorii; ventilația; distanțarea fizică și testele de depistare – funcționează pentru a preveni răspândirea coronavirusului în școli”, a declarat Dr. Rochelle Walensky, directorul CDC, în cadrul unei conferințe de presă de vineri.

Copiii, prea mici pentru a putea fi vaccinați

Raportul este probabil să sporească apelurile în favoarea unor mandate de vaccinare în școli, pe care unele districte, precum New York City, le-au implementat deja. Însă, copiii implicați în ancheta din California, în comitatul Marin, erau prea mici pentru a fi vaccinați.

Copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani sunt eligibili pentru a fi vaccinați, deși nivelurile de acoperire au rămas în urma grupurilor de vârstă mai mari, mai susceptibile la complicații cauzate de Covid-19.

Tom Frieden, un fost șef al CDC, a declarat: „Delta este de două ori infecțioasă și trebuie să ne intensificăm jocul pentru a-i ține pe copii în siguranță la școală. Asta înseamnă că profesorii, personalul și elevii eligibili trebuie să fie vaccinați și toti trebuie să poarte mască. Mai multe straturi de protecție sunt esențiale”.

Dar Walensky a spus: „Din păcate, multe școli au ales să nu implementeze aceste instrumente recomandate. Recunoaștem și urmărim îndeaproape cazurile și spitalizările la copii în același timp cu redeschiderea școlilor”.

2 milioane de copii infectați

Au fost înregistrate aproximativ 2 milioane de infecții Covid-19 la grupa de vârstă cuprinsă între 5 și 17 ani și 300 de decese asociate, potrivit unui alt raport al CDC publicat vineri.

În focarul din comitatul Marin, cercetătorii au investigat o școală primară fără nume. Este obișnuit ca CDC să nu divulge informații de identificare în anchetele privind bolile.

Focarul a avut loc la mijlocul lunii mai-iunie și a început cu profesorul infectat, care era unul dintre cei doar doi membri ai personalului școlii care nu erau vaccinați. Profesoara a avut simptome de Covid-19 la mijlocul lunii mai, dar a continuat să lucreze până când a primit un test pozitiv pentru coronavirus.

Profesoara nu a purtat mască în timp ce le citea elevilor, deși școala cerea acoperirea feței în interior. Jumătate dintre copiii din clasa ei au fost infectați, la fel ca și șase elevi dintr-o clasă separată și opt membri ai familiilor elevilor profesoarei. În total, cadrul didactic a infectat 26 de persoane.

Mississippi, cea mai scăzută rată de vaccinare

Nivelurile ridicate de infecții au arătat, de asemenea, cum Delta poate fi transmisibilă în special în rândul persoanelor nevaccinate, cum ar fi copiii cu vârste prea mici pentru vaccinare.

CDC a publicat, de asemenea, un raport privind modul în care școlile din comitatul Los Angeles au redus cazurile în rândul elevilor sub rata de transmitere în comunitate.

Cercetătorii au constatat că măsurile de atenuare, cum ar fi măștile, distanțarea fizică și testele „ar putea” ajuta la reducerea contagiunii Covid-19 în școli. În mod notabil, studiul a fost realizat înainte ca varianta Delta să ajungă să domine cazurile din SUA.

Un al treilea studiu al CDC a constatat că doar 32% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au fost complet vaccinați, deși, la fel ca în cazul vaccinării adulților, nivelurile variau foarte mult în funcție de stat. Mississippi a avut cea mai scăzută rată de vaccinare, în timp ce Vermont a avut cea mai ridicată, respectiv 20% față de 70% dintre adolescenți.