• Trei persoane au murit, iar alte cinci au fost evacuate, după apariția unor probleme la instalația de oxigen a camionului ATI de la Spitalul „Victor Babeș” din București.
  • Potrivit Ministerului Sănătății, trei persoane au decedat după ce s-a oprit alimentarea cu oxigen în TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș.
  • Recent, Raed Arafat a postat, pe Facebook, un video cu unitatea mobilă ATI de la „Victor Babeș”.
  • Șeful DSU a făcut declarații, luni, cu privire la tragedia produsă în curtea Spitalului „Victor Babeș”.

Raed Arafat, declarații după tragedia de la „Victor Babeș”: „În primul rând transmit condoleanțe. Ce spun acum poate fi modificat în funcție de ce date vor apărea. Ce vă spun acum e ce știu la acest moment. TIR-urile de ATI sunt fabricate ca să funcționeze în 2 modalități. Una este total independentă pe butelii de oxigen și generator propriu, când funcționează câteva ore. Când funcționează pe perioadă mai lungă, ele se conectează la sursa de oxigen permanentă de regulă a spitalului. Intră în camera tehnică. Acolo există reductoare, care controlează presiunea de oxigen. Presiunea nu trebuie să fie lăsată să urce în jur la 5,8 maxim. Azi la un anumit moment presiunea a crescut peste 6. Cum? De ce? Asta face obiectul anchetei. Ventilatoarele care sunt de fabricație americană, când se depășește 6 bari intră în sistem de autoprotecție și se opresc. Asta se pare că s-a întâmplat azi când ventilatoarele s-au oprit toate.”

„Unii pacienți deși au fost luați pe ventilație manuală au intrat în stop”

Colegii au lucrat imediat să remedieze situația și să ventileze pacienții. Nu erau toți intubați. Era un reprezentant al firmei care întreține ventilatoarele în curtea spitalului, dar nu a dorit să intre în TIR și să ajute, pentru că erau pacienți COVID. A preferat să rămână afară și să dea anumite indicații colegilor din TIR. Unii pacienți deși au fost luați pe ventilație manuală au intrat în stop. Cinci pacienți au fost transferați. La acest moment este o anchetă a Poliției Capitalei care va stabili ce s-a întâmplat. Compania care a verificat ventilatoarele ulterior, clar că în jurul 16.25, ora României, s-ar fi crescut presiunea brusc peste 6. Asta explică clar urgența care a apărut”, a adăugat Arafat.

„Personal am aflat după ora 17.00”

Raed Arafat: „Personal am aflat după ora 17.00. S-a ținut legătura și de către mine și dr. Călin Alexandru cu managerul de la spital, s-au trimis echipaje acolo. Ulterior s-a ținut legătura și cu ministrul Sănătății. Instalația la TIR se face de firme autorizate și este făcut de o firmă specializată contractată de spital, de primărie. TIR-ul a funcționat luni de zile în Argeș. Și acum a funcționat sâmbătă, duminică, azi până după-amiază fără probleme. Presiunea să fie mai mare înseamnă că de undeva s-a dat drumul sau cumva a crescut”.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Știrea inițială

Alimentarea cu oxigen în TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș din Capitală s-a oprit, luni, iar trei persoane au decedat în urma acestei defecțiuni. În unitatea mobilă ATI erau opt pacienți internați. Ceilalți cinci pacienți au fost transferați la alte spitale.

Pe 10 aprilie, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a postat, pe Facebook, un material video despre care vorbea despre TIR-ul ATI dat în folosință.

Terapia Intensiva mobilă din curtea Spitalului Victor Babeș din București este deja ocupată la capacitatea ei maximă de 8 paturi. Se continuă transferul treptat al pacienților din Unitățile de Primiri Urgențe din București spre Spitalul Foișor. Deja au fost internați în Spitalul Foișor pacienți pe 7 paturi ATI din cele 20, iar transferul din Unitățile de Primiri Urgențe va continua la interval de aproximativ 60-90 minute. În paralel, au sosit la Spitalul Foișor de la Unitățile de Primiri Urgențe și pacienți care au nevoie doar de oxigen pe secție obișnuită. Transferul va continua și pentru pacienții oxigeno-dependenți către cele 90 de paturi din Spitalul Foișor”, precia Arafat, pe pagina sa de Facebook.