• Pe 26 februarie, în România era confirmat primul caz de infecţie cu SARSCOV2. Azi sunt 81.646 de cazuri
  • Carmen Dorobăţ spune că, dacă la început trata pacienţi asimptomatici, acum cei mai mulţi sunt cu forme medii
  • Doina Azoicăi spune că nu putem trage nicio concluzie deocamdată, pentru că „fenomenele nu sunt spre încheiere”

Pe 26 februarie auzeai că în România s-a confirmat primul caz de infecţie cu noul coronavirus. De atunci şi până astăzi sunt peste 81.500 de cazuri.

Carmen Dorobăţ este medic infecţionist şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, iar despre începutul acestei epidemii îţi spune că a fost fost un iureş şi că medicii au învăţat din mers despre un virus înşelător.

Tot ea îţi spune cum s-a schimbat profilul pacienţilor.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

La  început aveam foarte mulţi pacienţi asimptomatici, mai mult de jumătate erau asimptomatici şi cu forme extrem de uşoare de boală. Şi îmi amintesc că foarte greu îi convingeam să rămână în spital. Lucrurile s-au schimbat şi în momentul de faţă avem foarte mulţi pacienţi cu forme medii de boală şi cu forme medii şi cu factori de risc, unde ne putem aştepta la o agravare”, explică medicul infecţionist.  

Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, spune că nu am avut, aşa cum se preconiza un al doilea val, ci doar o acalmie, iar în mijlocul verii, când ne aşteptam să scadă numărul de cazuri, acesta a crescut. 

Încercăm să nu ne uităm în urmă, avem tot interesul să ne uităm înainte, dar la acest moment, când au trecut şase luni, nu putem spune că e un moment de bilanţ, pentru că se pare că fenomenele nu sunt spre încheiere”, a explicat Azoicăi.

Ne aşteptam la o perioadă de acalmie în perioada caldă a anului, respectiv vara, cu temperaturi până şi la 40 de grade şi iată că experienţa pe care am probat-o cu evoluţia acestui nou coronavirus a schimbat un pic conceptul. Sezonul acesta cald, în lunile calde ale anului ne-am confruntat cu valuri destul de crescute de infecţie cu virusul nou, iar transmiterea  respiratorie s-a dovedit a nu fi ţinută foarte bine sub control”, concluzionează preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.