• Austria are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa de Vest.
  • Infecțiile au crescut, presiunea pe paturile de terapie intensivă este în creștere.
  • Guvernul vrea să evite restricții suplimentare pentru cei vaccinați.

Austria va plasa milioane de persoane care nu sunt complet vaccinate împotriva coronavirusului în regim de izolare începând de luni, pentru a face față unei creșteri a infecțiilor la niveluri record și presiunii tot mai mari asupra unităților de terapie intensivă, a anunțat duminică guvernul, scrie Reuters.

Austria este prima țară europeană care reintroduce aceleași restricții privind circulația zilnică care se aplicau în timpul blocajelor naționale înainte de introducerea vaccinurilor, deși de data aceasta acestea afectează doar o minoritate a populației.

„Nu luăm această măsură cu ușurință, dar este necesară”, a declarat cancelarul Alexander Schallenberg la o conferință de presă în care a anunțat noua măsură, conform căreia persoanele nevaccinate nu pot ieși din casele lor decât pentru un număr limitat de motive, cum ar fi mersul la serviciu sau cumpărarea de produse de primă necesitate.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES

Amenzi uriașe pentru cei care vor încălca restricțiile

Ministrul de interne, Karl Nehammer, a declarat că vor exista controale amănunțite ale poliției și amenzi de până la 1.450 de euro pentru încălcări, iar toate interacțiunile cu poliția vor include verificarea statutului de vaccinare al persoanelor.

„Începând de mâine, fiecare cetățean, fiecare persoană care locuiește în Austria trebuie să fie conștient că poate fi verificat de poliție”, a declarat Nehammer în cadrul conferinței de presă.

Aproximativ 65% din populația Austriei este complet vaccinată împotriva COVID-19, una dintre cele mai scăzute rate din Europa de Vest. Mulți austrieci sunt sceptici cu privire la vaccinuri, un punct de vedere încurajat de Partidul Libertății de extremă dreapta, al treilea ca mărime din parlament.

Măsurile de luni le vor extinde pe cele introduse în urmă cu o săptămână, care au interzis accesul persoanelor nevaccinate în locuri precum restaurantele, hotelurile, teatrele și teleschiurile.