• Alegerea lui Joe Biden ca noul președinte SUA ridică întrebări cu privire la viitoarele relații mondiale și strategii politice
  • Uniunea Europeană are așteptări mari de la Biden
  • Statele europene speră să reia discuțiile cu SUA, extrem de importante, pe tema combaterii schimbărilor climatice, pe comerț și apărare

Felix Damian, corespondent: „Liderii europeni au primit vestea alegerii lui Joe Biden aproape cu entuziasm. Mesajele de felicitare pentru Joe Biden și Kamala Harris au plecat încă de ieri de la aproape toate cancelariile europene.

UE este pregatită să se angajeze într-o puternică relație transatlantică, spunea Charles Michel, președintele Consiliului European, iar cancelarul german Angela Merkel sublinia – citez- ,,Prietenia noastră este de neînlocuit și vrem să depășim împreună provocările viitoare”.

În aceeași linie a vorbit și președintele francez Emmanuel Macron, dar și alti lideri europeni, care în timpul mandatului lui Donald Trump, au trăit poate cea mai proastă perioadă pentru relațiile dintre SUA și Europa Occidentală. Se așteaptă de la Joe Biden să aibă o atitudine mai putin protecționistă, dupa strategia aplicată de Donald Trump cu sloganul său, America First.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Biden a promis un program puternic de revitalizare a producției în SUA sub titlul Făcut în America, care ar trebui să mărească schimbul comercial între cele 2 maluri ale atlanticului; Administrația Trump s-a remarcat și prin impozite mărite la multe produse din Europa, cum ar fi în cazul Spaniei, uleiul de măsline, vinul sau brânza.

O poziție mai puțin favorabilă a noului președinte față de Brexit ar reiniția relațiile politice cu UE, care își dorește un aliat puternic ca SUA, pe o piață mondială dominată acum de regimuri totalitare precum China. Nu în ultimul rând, este așteptată alinierea Statelor Unite la prevederile Tratatului de la Paris, pentru combaterea schimbării climatice.

Sprijinul lui Joe Biden pentru Alianța Nord-Atlantică este probabil cel mai valoros lucru pentru țările europene aliate, care nu s-au aflat mereu pe aceeași lungime de undă cu președintele Trump – într-atat încât Emmanuel Macron a ajuns să zică despre NATO că se află în moarte cerebrală. Pe lângă întărirea organizației, statele europene vor să încerce o restructurare a tratateleor de securitate cu Rusia și revizuirea Pactului Nuclear cu Iran. Nu vor dispărea divergențele legate de politica de apărare a Uniunii Europene și cerința istorică a SUA adresată statelor euporene să mărească bugetul de apărare, care a fost susținută și de Donald Trump, într-un ton mai puțin diplomatic”.