- Cristian Ghinea a introdus în PNRR ideile partidului său pentru „eficientizarea Justiției”.
- Propunerile ministrului făcute către Bruxelles nu sunt toate acceptate de liderii coaliției.
- Propunerea PNRR a României este în continuare negociată cu Comisia Europeană.
Credeai că cele 29,2 miliarde de euro pe care România vrea să le obțină prin celebrul PNRR sunt doar pentru investiții, autostrăzi, digitalizare și lupta împotriva schimbărilor climatice? Ei bine, nu. Cristian Ghinea, ministrul proiectelor Europene, a introdus în PNRR și reformele pe care USR le vrea în Justiție. Asta, în condițiile în care coaliția nu este de acord cu toate propunerile..
Sorina Matei, editor-prezentator Aleph News: „PNRR-ul domnului Ghinea arată ca o shaorma cu de toate. Practic am descoperit pe la 127 reforme din justiție cu care Cristian Ghinea și cei de la USR nu au discutat cu nimeni, nici cu sistemul judiciar, nici măcar cu președintele Klaus Iohannis. De exemplu, în PNRR-ul dnului Ghinea găsim DNA-ul pădurilor decizie care a picat la Curtea Constituțională chiar la insistențele PNL. Găsim modificarea procurorilor șefi cu care nu este deacord președintele Iohannis”
PNRR – Creșterea eficienței Justiției – 148 de milioane €
- Modificarea numirii procurorilor de rang înalt prin creșterea rolului Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul acestei proceduri
- Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție
- Înființarea unei/unor structuri specializate de parchet care să investigheze infracțiunile grave de mediu, în special tăierile ilegale de păduri
- Eliminarea restricțiilor care privesc libertatea de exprimare a magistraților.
- Reforma Inspecției Judiciare pentru oferirea de garanții sporite de independență și imparțialitate.
Modificarea numirii procurorilor șefi – se opune președintele K.Iohannis - Desființarea SIIJ – în dezbaterea Senatului
- DNA-ul Pădurilor – picat la CCR, în urma sesizării Guvernului L.Orban
- Eliminarea restricțiilor care privesc magistrații – în discuția coaliției
- Reforma Inspecției Judiciare – în discuția coaliției
Klaus Iohannis, președintele României: „Proiectul elaborat de ministrul Stelian Ion nu a fost dezbătut în aceste formate, ci a fost trimis direct CSM spre avizare, ceea ce nu a corespuns nici intenției Coaliției, nici spiritului legii. Evident că eu nu cred că atribuțiile Președintelui României trebuie diminuate și, în consecință, personal nu sunt de acord cu această variantă”