- Joe Biden a vrut să blocheze China și Rusia să obțină și mai multă influență în OMS
- Fără SUA, OMS ar fi pierdut peste 500 milioane de dolari din bugetul anual
Lumea s-a închis și s-a deschis în ultimul an în funcție de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, care, de multe ori, au fost contradictorii.
Nu este nevoie de mască, este nevoie de mască. Folosiți, apoi nu mai folosiți hidroxiclorochină. Încă din aprilie, Donald Trump își exprima nemulțumirea față de OMS, iar în iulie a trimis notificarea oficială pentru retragerea SUA.
Dacă ar fi rămas președinte Donald Trump, notificarea și-ar fi produs efectul în iulie anul acesta, dar Joe Biden a revenit asupra deciziei. Dacă s-ar fi retras Statele Unite, OMS ar fi pierdut între 5 și 600 de milioane de dolari din bugetul anul. Cei mai mulți bani ai americanilor se duceau în programul de combatere a poliomelitei. În mod cert, cele mai afectate ar fi fost țările lumii a treia.
Golul ar fi fost umplut de China, Rusia. Când Joe Biden a revenit asupra deciziei, nu a vrut să lase criza mondială de sănătate să depindă de regimuri autoritare. Mai ales că Xi Jinping nu pare să fi fost un partener sincer în discuțiile cu Trump de la începutul pandemiei, iar echipa de investigatori ai OMS nu a fost primită să spunem prietenește, nici măcar la începutul acestui an în China și nu s-a întors cu foarte multe concluzii.
Mai este OMS o instituție relevantă în 2021?
Este relevantă prin faptul că adună expertiza oamenilor de știință. Ea nu are pârghii de a impune hotărâri sau decizii ale statelor. Sunt state care îi urmează sfaturile, noi avem și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. Recomandările acestei instituții sunt suținute pe date și studii ale cercetătorilor. Și, de cele mai multe ori, deciziile care sunt luate la nivel European de către Comisie și pe care și noi trebhie să le respectăm, sunt făcute pe baza analizelor acestei instituții.